avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Legalitate solicitare copie act identitate la banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Legalitate solicitare copie act identitate la banca

Poate cineva sa-mi spuna ,va rog, in baza carei legi sunt obligat ca la achitarea unei facturi la ghiseul unei banci sa prezint actul de identitate de pe care sa mi se faca copie?
Precizez ca suma era una mai mult decat insignifianta(30RON) deci ptr combaterea spalarii banilor (bla, bla cum s-o mai numi...) in niciun caz!
Raspunsul functionarului a fost ca asta e politica bancii. Poate ca maine nu o sa mai pot achita o factura in Romania decat daca stau intr-un picior cinci minute in fata ghiseului#-o, ptr , ca nu-i asa, asta e politica bancii!
Sunt de acord ca in cazul eliberarii unei chitante nominale sa-mi declin identitatea dar de aici si pana la retinerea unei copii e cale lunga. Maine ma trezesc ca am de achitat vreun credit de care habar nu am iar vajnicul functionar face plaja in Bahamas pe banii mei!
Cine imi garanteaza securitatea datelor mele daca sunt obligat sa dau o copie de pe act si cand cumpar cartofi in piata?
Eu cred ca nu putem merge cu teoria speculatiilor pana acolo. O banca nu se poate cumpara cu vanzatorul de cartofi. Daca apelati la serviciile unei institutii, este necesar sa va supuneti regulilor acelei institutii. Daca nu va convine, mergeti in piata si faceti plata prin vanzatorul de cartofi, nimeni nu va obliga sa apelati la serviciile bancii.
Din pacate teoria speculatiilor, in Romania si nu numai, a fost validata de n cazuri in care functionarii bancilor au comis-o!
Eu intrebam in baza carei legi aceste institutii isi fac politica vis-a-vis de clienti,ei oferindu-mi un serviciu pe care eu il platesc.Eu, ca si client, pot sa consider ca am si eu niste drepturi? Ma repet ,in baza principiului de politica interna a institutiei si a ideii romanilor (obisnuiti sa fie pres in fata oricarui ghiseu)ca daca nu le convine sa mearga in alta parte aceste institutii ,care traiesc pe banii nostrii, pot sa-mi ceara sa si latru daca vor.
Nu ma mir de ce suntem tratati cu dosul (scuza-ti expresia) de orice functionar, vanzator etc... din Romania daca singurul raspuns a fost cel pe care mi l-ati dat.
Si doar cu titlu informativ, in unele cazuri bancile au chiar monopol.Altfel,daca as putea plati in piata ,la taraba ,factura respectiva cu drag as face-o!
Cu tot respectul, daca in autobuz sunt hoti de buzunare, asta nu inseamna ca nu mai folosim transportul in comun. Argumentele dumneavoastra sunt lipsite de substanta.

Faptul ca platiti serviciile nu va degreveaza de obligatii. La dumneavoastra in casa, banuiesc ca sunteti cel ce impune regulile. Cand vine vecinul sa va solicite o cana de ulei, puteti sa ii cereti sa vina cu o cana rosie, nu? e dreptul dvs . La fel e si cu banca. O banca nu traieste din banii dumneavoastra, este o institutie privata.
Iertati-ma, dar la o intrebare concreta asteptam un raspuns concret, exista lege si care e sau nu exista si suntem victime ale politicilor interne ale institutiilor facute in dispretul argumentelor rezonabile, logicii si a bunului simt.
Argumente de substanta trebuie sa mi se ofere mie ,client,atunci cand mi se impune ceva.Argumentul institutiei private care poate sa-mi ceara o ,,cana rosie,, daca are chef tine de infantilismul unor asa-zisi capitalisti sau manageri dupa caz. Un privat care activeaza pe o piata concurentiala va simti din plin ca traieste pe banii clientilor lui pe care nu-si va permite sa-i piarda printr-o politica aberanta.
Si da, daca sunt hoti de buzunare in autobuz voi prefera sa iau taxiul sau sa merg pe jos.Dar asta ptr ca am posibilitatea de a opta.Si daca nu sunt singurul care voi proceda asa un manager isi va da seama ca ceva nu e ok (sau va ma fi o companie a statului falimentara:D)si consecinta va fi o schimbare.Dar daca toti vom accepta ca nu meritam respect si ca suntem niste biete oi bune doar de muls atunci asta vom avea!
Mi-am permis sa divaghez un pic, pentru ca m-a distrat modul in care ati pus problema.
Le spun copiilor mei povestea cu drobul de sare, care vi se aplica in totalitate.

O sa fiu serios si o sa va raspund ca tocmai legea 656/2002 pe care ati exclus-o dvs e cea care se aplica in speta.

este vorba despre initierea unei relatii de afaceri , iar banca este obligata sa ia masuri prvind cunoasterea clientelei, indiferent de suma platita.

Art. 13. - (1) Persoanele prevăzute la art. 10 au obligaţia de a aplica măsurile-standard de cunoaştere a clientelei în următoarele situaţii:
a) la stabilirea unei relaţii de afaceri;


Regulament de aplicare a prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea ... din 04/06/2008 :Art. 5. - (1) Măsurile-standard de cunoaştere a clientelei sunt: a) identificarea clientului şi verificarea identităţii acestuia pe bază de documente şi, după caz, de informaţii obţinute din surse de încredere independente; b) identificarea, dacă este cazul, a beneficiarului real şi verificarea pe bază de risc a identităţii acestuia, astfel încât informaţiile deţinute să fie satisfăcătoare pentru persoana prevăzută la art. 8 din Legea nr. 656/2002 şi să permită, inclusiv, înţelegerea structurii de proprietate şi de control a clientului entitate juridică; c) obţinerea de informaţii despre scopul şi natura relaţiei de afaceri; d) monitorizarea continuă a relaţiei de afaceri, inclusiv prin analizarea tranzacţiilor încheiate pe parcursul acesteia, pentru a se asigura că aceste tranzacţii corespund informaţiilor deţinute despre client, profilul său de risc şi profilul activităţii, inclusiv, după caz, despre sursa fondurilor, şi prin asigurarea actualizării documentelor, datelor şi informaţiilor deţinute. (2) Datele de identificare a clienţilor vor cuprinde cel puţin: a) în cazul persoanelor fizice - datele de stare civilă menţionate în documentele de identitate prevăzute de lege;


Acum sunteti lamurit?

Este bine ca sunteti constient ca aveti drepturi. Este important sa intelegeti ca aveti si obligatii. Dovedirea identitatii, in initierea unei relatii de afaceri cu o banca, este una din obligatiile ce va incumba.

Nu mai credeti in povestile televiziunilor tabloid cu credite date cu copia de pe buletin. Un astfel de credit este un contract nul, ce nu poate avea nicio consecinta asupra patrimoniului dumneavoastra, odata dovedit faptul ca nu ati semnat niciun contract de credit.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
ContSters214341, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz acordare credit prima casa - studiu de piata Mihai73 Mihai73 Sunt inscris la programul Prima Casa, in ultima faza, aprobarea dosarului. Sunt sunat de la banca si mi se spune ca nu mi se poate acorda suma de 50.000 euro, ... (vezi toată discuția)
Probleme inmatriculare auto emma7419 emma7419 buna seara ! in data de 1.07 am cumparat un opel astra break 2008 ( cu nr rosii de germania valabile pana pe 19.07) ,din piata auto din Cluj de la V.A ... (vezi toată discuția)
Dreptul unei banci de a fi parte civila intr-un proces penal danilamargareta danilamargareta AM LUAT NISTE CREDITE DE LA O BANCA CU GARANTIE IMOBILIARA SI IN MOMENTUL DE FATA AVEM UN DOSAR PENAL PE ROL DEOARECE CREDITELE AU FOST LUATE PE PERSOANE ... (vezi toată discuția)