avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal recasatorit si decedat, succesiune complicata, 3 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal recasatorit si decedat, succesiune complicata, 3 notari mi-au dat 3 raspunsuri diferite

Mama mosteneste in 1950 de la parintii ei o casa si gradina. (exista 2-3 martori, nu am inca acte). Parintii se casatoresc si rezulta 2 copii (eu si fratele meu care este handicapat/ s. Down).
In 1970 moare mama si nu se face succesiune.
Tata se recasatoreste cu o persoana (vaduva) care avea deja un baiat (ce nu va fi adoptat de tata si nici noi de catre mama vitrega) si construieste o a doua casa pe acelasi pamant.
In 1990 tata a decedat si se face succesiune. Mostenitori sunt eu, fratele si mama vitrega (fratele vitreg nu apare pe certificatul de mostenitor). Noi 3/8 si mama vitrega 5/8 din total (si nu din 5/8 al tatei daca era facuta succesiunea)
Notarul a fost pacalit si de faptul ca mama vitrega are acelasi nume cu mama mea naturala, nici noi n-am precizat atunci.
Daca mama vitrega devine curator, il poate mosteni pe fratele meu?
Succesiunea nefacuta in 1970 mai poate fi adusa in discutie?
Daca fratele vitreg isi va mosteni doar el mama (nu contest asta) nu se vor schimba automat si procentele, realizandu-se de fapt si corectia ce (adica in loc de noi 3/8, fratele 5/8 din total --> noi 39/64, fratele v 25/64 din casa veche si gradina si noi 3/8 si fratele v 5/8 din casa noua)?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 09:33, 14 Mai 2013
Joha a scris:

Ca sa puteti cere anularea certificatului de mostenitor dezbateti succesiunea dupa mama dvs.


Initial credeam ca s-a prescris dupa atata timp sau ca succesiunea tatalui e o acceptare tacita a renuntarii la cea anterioara si nu se mai poate face nimic. Multumesc mult.
Cred ca am inteles de ce raspunsurile privind cotele erau diferite. Bunurile sotilor inainte de casatorie vin in procent de 3/4 din totalul lor spre copii la succesiune. In acest caz daca fac succesiunea dupa mama buna am 3/8 din pamant si casa la care se adauga ulterior 3/4*5/8 (din partea tatei ca au fost doar bunurile lui inainte de a doua casatorie). Deci mama vitrega are doar 1/4*5/8=5/32. Gresesc?
Am incercat sa inteleg ceva din speta asta, dar ... m-ati pierdut intre case, cantoane si pamanturi.

Iata ce spuneti dvs.

1. Mama buna a mostenit "casa si gradina"
2. Tatal recasatorit a construit cu a doua sotie "o a doua casa pe acelasi pamant"
3. "Realitatea e ca mama buna avea în 1950 un canton si tot terenul"
4. Tatal si sotia a doua "au construit un al doilea canton pe terenul mamei bune"

Pana aici ar fi fost cum ar fi fost daca puneam semnul egal intre casa si canton. Dar...

5. Certificatul de mostenitor refera la o locuinta si două cantoane (=3)
In plus se vorbeste despre un "teren prin schimb". (şi daca "nu s-au prezentat acte", ma întreb: oare din ce-o fi rezultat asta, din schimbul de :)...priviri? :-/)

Si, pentru ca nu era destul de complicat de înteles pana aici, INTR-UN ALT TOPIC intrebati:

stefan_cso a scris:

De ce acte am nevoie sa arat ca acel pamant (1950) era numai al tatalui?



:-/

Dacă înţelege cineva ceva, să-mi povestească şi mie.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
romascanu, moderator
Locuinta E compusa din 2 cantoane. Cantonul e o subdiviziune a locuintei, cele 2 cantoane sunt 2 case independente, lipite, cu intrari separate daca e mai clar asa... Una noua si una veche.
Nu am decat un act, de 2-3 zile ma informez sa stiu cum sa procedez.
Pamanturile e unul singur care ajunge prin succesiunea mutilor la 62.5% la un intermediar prin ignoranta mostenitorilor legali.

[S-a editat citatul]
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
Admin, administrator
Cum verifica un notar ca la succesiune bunul dezbatut este propriu (dobandit inainte de casatoria defunctului) sau comun daca nu se aduc acte? Daca sotia supravietuitoare are acelasi nume cu prima sotie (decedata) cum poti demonstra ca de fapt bunul comun e dobandit cu prima sotie (nu exista CNP acum 45 de ani)? Si mai ales ca s-a sarit o succesiune? Notarul poate fi acuzat de neglijenta?

Imi cer scuze daca intrebarile par stupide, dar realitatea imi arata ca din cauza unei succesiuni nefacute la timpul ei, cand erau acte si situatia calma, ajung acum sa pierd aproape tot, daca nu fac rost de acte vechi de 40-50 de ani, intr-o siuatie tensionata. Incerc de 3-4 zile sa inteleg cum a vazut notarul situatia atunci, daca au fost intelegeri necurate si pentru a putea indrepta ce se mai poate, chiar daca sunt sanse mici...

Alte discuții în legătură

Intrebare mostenire rozi88 rozi88 Buna ziua , Avem urmatoarea situatie din familie . Mama mea vitrega a ramas vaduva in 1963 avand o fetita , iar tatal meu a ramas fara sotie in 1962 cu un ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri legate de mostenire baderca2 baderca2 V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta. Tatal meu a murit acum 4 ani (nu am facut succesiunea), iar mama mea acum 4 luni si a ramas casa parinteasca ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)