avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebari

am fost concediat pe motive de reorganizare a firmei, sunt in preaviz. am aflat de la cineva ca angajatorul o sa aduca pe altcineva in locul meu care a cerut un salariu mult mai mic decat al meu. dar persoana respectiva a spus sa nu ii fac probleme cu seful. inainte de a mi se comunica faptul ca voi fi concediat, secretara mi-a spus ca o sa mai vina un baiat si eu voi "zbura". in perioada preavizului, angajatorul a facut nenumarate presiuni asupra mea sa plec sigur. Atat patronul cat si secretara au facut crize de nervi ca sa plec. Eu trebuie sa stau pana se termina preavizul.
Intrebarile mele sunt:
1. Poate angaja in locul meu imediat pe cineva daca pe mine m-a dat afara pt reorganizarea firmei si mi-a scris ca nici nu sunt alte locuri disponibile pt mine?
2. Daca ii dau in judecata, ei mai pot aduce acea persoana care sa ma inlocuiasca?
3. Care e termenul pana la care pot sa-i dau in judecata? Pana la expirarea preavizului?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:42, 3 Martie 2009
chiar nu mai inteleg pana cand ii pot da in judecata. Pana la expirarea preavizului sau in 30 de zile dupa preaviz?
Termenul de 30 de zile incpe sa curga de la data comunicarii deciziei de concediere. Comunicarea se poate face fie persoanal salariatului, caz in care acesta semeneaza de primire, sau prin corespondenta, caz in care puteti primidecizi prin posta, acasa si atunci termenul se socoteste de la data cind ati ridicat corespondenta. Nu aveti de ce contesta preavizul, decit in ipoteza in care acesta nu a fost acordat potrivit legii.
dc dupa expirarea preavizului nu primesc acea decizie, eu ma prezint in continuare la munca? dc foiaa pe care mi-au dat-o nu are valoare si ma trezesc dupa aceea ca imi spus ca ma dau afara ca nu m-am prezentat la serviciu? Oamneii astia mi-au facut multe pb si ma astept la orice.
Singurul act care are ca efect incetarea raportului de munca este decizia de concediere, emisa in forma scisa de angajator, in cuprinsul ei trebuind sa fie precizata data cu care se produce aceasta incetare, data de la care nu va mai prezentati la servici. Fara ea, chiar daca termenul de preavi se implineste, nu inseamana automat ca ati fost concediat ( angajatorul poate inclusiv sa se razgindeasca cu privire la concediere, sa gaseasca alta solutie pentru salariatul in cauza, etc). Deci dvs. va prezentati la locul de munca si solicitati sa vi se inmineze actele , daca hotarirea de a va concedia se mentine. .
C.i.m. inceteaza la expirarea perioadei de preaviz. Dupa aceasta data, angajatorul poate emite decizia de concediere. De la data comunicarii (primirii) deciziei de concediere aveti la dispozitie un termen de 30 de zile calendaristice pentru a ataca in instanta aceasta decizie.

Alte discuții în legătură

Sunt agajat pe conventie si am fost concediat prin desfiintarea postului! Waterpuff Waterpuff Firma la care lucrez a decis sa ma concedieze pe motivul desfiintarii postului din dificultati economice.Tin sa mentionez ca acum un an eram proaspat absolvent ... (vezi toată discuția)
Concediere din initiativa angajatorului prin desfiintarea postului ContSters305382 ContSters305382 Buna ziua, Numele meu este C.D.. locuiesc in jud. Ilfov . Am fost concediata de la locul de munca din initiativa angajatorului, prin desfiintarea postului ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca ciprian2015 ciprian2015 Sunt angajat la o Societate unde ocup functia de InspectorSSM . Actual sunt in CM dar primesc acasa o notificare prin care ma anunta ca incepand cu data de ... (vezi toată discuția)