avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Amanare judecata din motiv reziliere contract de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Amanare judecata din motiv reziliere contract de asistenta juridica.Angajarea ulterioara a aceluiasi avocat

Cunoasteti cazuri similare si modul in care a procedat instanta de judecata daca avocatul reziliaza contractul de asistenta juridica cu clientul pentru neplata onorariului de avocat si neplata cheltuielilor de drum, inculpatul solicita amanarea pentru lipsa de aparare si angajarea unui aparator si apoi, la urmatorul termen de judecata isi angajeaza acelasi avocat deoarece face rost de bani?
Cauza oricum este in cauza de amanare si se amana din motivul ca nu au venit niste adrese de la institutii ale statului.
Mai rau ar fi daca ar veni toate adresele si cauza ar fi in stare de judecata dar se va amana pentru lipsa de aparare.

Dreptul clientului de a-si alege avocatul este garantat constitutional si chiar daca isi angajeaza acelasi avocat nu consider ca ar supara instanta.
Ce parere aveti, ati mai avut situatii similare si ce s-a intamplat?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:03, 14 Mai 2013
Depinde cum vede judecatorul, daca amanarea este trunchiata sau nu,,,Dar oricare din parti are dreptul sa solicite un termen pentru angajare aparator ales sau sa solicite ajudor public judiciar pentru ca instanta sa-i desemneze un aparator din oficiul. Constitutional oricare din parti daca solicita aparator ales sau din oficiul are acest drept. Fiind un drept fundamental ne aflam sub incidenta art.6 pct.(1) din CEDO, Asa ca chiar si in situatia relatata de D-voastra instanta este obligata sa acorde partii un termen pentru asi angaja aparator, chiar si in situatia prezentata de D-voastra, (angajarea aceluias aparator) si dece/ pentru ca nu partea a solicitat rezilierea contractului de asistenta, ci, aparatorul. Intr-o astfel de situatie daca instanta ar trece la judecarea cauzei va incalca un drept fundamental partii. Ok. Asta ar fi opinia mea.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
Manole Dumitru, utilizator
Da, asa vad si eu lucrurile in privinta inculpatului si cu referire la drepturile sale fundamentale.
Avocat din oficiu va refuza.
Va dori termen sa isi angajeze avocat.
Instanta poate sa judece aiurea si sa ii respinga cererea si in opinia mea ar fi motiv de casare cu trimitere spre rejudecare dar ar fi prea stresant pentru inculpat.

O alta problema o sa fie cea cu angajarea din nou a aceluiasi avocat.
Desi este perfect legal ca avocatul sa rezilieze contractul instantele pot aprecia gresit.
Probabil ca isi vor da seama ca isi va angaja acelasi avocat inca de la termenul de judecata cu cererea de amanare a cauzei dar nu se va putea dovedi.
Bine, s-ar dovedi indirect in recurs daca l-ar judeca fara sa amane cauza si ar veni acelasi avocat la recurs, dar este aiurea pentru ca tot nimic nu s-ar dovedi.Ma refer la situatia ca instanta de apel sa motiveze in hotarare in mod caurcotas ca scopul a fost amanarea...dar nu acesta a fost scopul...
Pe de alta parte, avocatul poate nu mai venea in apel, dar a venit in recurs ca s-a intamplat asa ( adica ca l-a judecat cu avocat din oficiu-aceasta este ipoteza).

Desi este perfect legal sub aspect contractual si legal o astfel de situatie ( extrem de rara, este adevarat) cu rezilierea contractului de asistenta juridica de avocat si angajarea ulterior a aceluiasi avocat, instantele cam pot deveni carcotase...oarecum...si sa se ia de lucruri aiurea.
Insa, legea este lege si tot motiv de casare ar trebui sa fie...

Problema mai este ca a mai cerut termen sa isi angajeze avocat la primul termen de judecata, la al doilea termen avea angajat avocat dar era bolnav avocatul, la al treilea termen a venit avocatul si s-a amanat, iar acum este al patrulea termen de judecata.
In general, instantele acorda termen la primul termen de judecata pentru a-si angaja avocat inculpatul, iar aici este al patrulea termen.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apararea in fata instantei penale de recurs? stelian_1981 stelian_1981 Doresc sa va intreb daca la primul termen de judecata a recursului la curtea de apel ,instanta este obligata sa admita cererea de amanare pentru angajarea unui ... (vezi toată discuția)
Curtea de apel craiova redstyle redstyle buna seara ! la prima infatisare la curtea de apel craiova a unul proces penal - poate cere inculpatul singur un termen pentru angajare aparator ? .. in ... (vezi toată discuția)
Caz de nulitate? cezar99 cezar99 este legal ca la un proces penal inculpatul sa aiba pe langa avocat din oficiu si avocat ales?as dori cateva detalii de la un cunoscator (vezi toată discuția)