avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitarea

Buna ziua
doresc sa imi da-ti si mie cateva informatii privind etapele reabilitari
Am fost condamnat la 7 ani inchisoare prin sent.pen 25/15.1995 si definitiva prin Dec.pen.44/20.11.1995,am executat pedeapsa si m-am eliberat in anul 1998,de atunci nu am mai suferit nici o condamnare penala
Intrebarea mea este mai trebuie sa fac reabilitarea sau sa facut automat dupa 10 ani?
cu respect a multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 10:58, 15 Mai 2013
Trebuie sa va reabiliteze instanta.
Cererea se poate si respinge daca nu este bine sustinuta.
Nu exista reabilitare de drept la pedepsele cu executare.
Tinand cont ca termenul prevazut de lege este indeplinit, va trebui sa va adresati instantei cu o cerere, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul penal:

ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar florinvtrifan florinvtrifan ma afecteaza cazierul la sc de soferi? am fost condamnat cu executare in \\"98 la 4 ani ,am fost eliberat conditionat pt buna purtare si nu am nici o ... (vezi toată discuția)
Condamnat la o ped.de 7 ani cu executare- cand se poate reabilita? uzzy_contele uzzy_contele Condamnat la 7 ani inchisoare cu executare. data arestarii :05.12.2005 eliberat conditionat in luna martie 2010, dupa executarea a 4ani si 4 luni din ... (vezi toată discuția)
Drept penal, cazier "curat" George_m_45 George_m_45 in anul 2008 am terminat de executat o pedeapsa de 2 ani pentru o infractiune economica. dupa cat timp o sa am cazier curat, sau ce trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)