avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauza de masa - parasire unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauza de masa - parasire unitate

Buna ziua,
Conform ROI pauza de masa de 30 min este neplatita. In acest interval unii angajati parasesc unitatea si merg acasa pentru a servi masa. Intrebarea mea este urmatoarea : daca se intampla ceva cu unul din ei societatea raspunde pentru acest incident chiar daca pauza este neplatita desi este in timpul programului de lucru?
Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:30, 12 Noiembrie 2021
daca nu se prevede nimic in ROI da. faptul ca este neplatita nu inseamna ca pot parasi incinta unitatii..pot veni cu pachet de acasa....mai ales ca nu-mi imginez cum reusesc in 30 de min sa se duca sa se intoarca si sa si manance.
Depinde de prev RI. Daca in RI scrie ca angajatii nu au voie sa paraseasca unitatea in timpul pauzei de masa atunci este abatere disciplinara si vor fi sanctionati disciplinar.
Dpdv al SSM conf art 2 pct 10 lit b din HG 1425/2006 constituie accident de muncã de traseu, accidentul survenit pe perioada pauzei reglementare de masã în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasãrii de la locul de muncã la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vãtãmarea sau decesul.
In concluzie daca salariatul paraseste unitatea in timpul pauzei de masa fara acordul angajatorului atunci va fi sanctionat disciplinar. Daca sufera vreun accident, acesta nu va fi considerat accident de munca.
Daca salariatul paraseste unitatea in timpul pauzei de masa cu acordul angajatorului si sufera vreun accident, acesta va fi considerat accident de munca.
In ROI nu este specificat daca pot parasi unitatea sau nu.
Se pleaca cu masina, bicicleta etc si au timp sa ajunga acasa si sa se intoarca la timp la munca. Daca isi fac bilet de voie pentru a parasi unitatea in acest interval suntem cumva protejati?
Nici eu nu sunt de acord cu acest "obicei" insa seful meu nu le interzice.
Ce ma sfatuiti?
Daca cineva din conducere e de acord, in scris, atunci nu e nici o problema. Ar trebui instiintat si reprezentantul SSM din unitate despre aceasta situatie.
Bună ziua,
Într-o supermarket unde lucrez mai nou nu avem voie sa facem cumpărături în pauza de masă decât ce consumăm. Cum e posibil asa ceva,când pauza de masă este dreptul meu(pot sa ma plimb prin magazin) și nu este plătită. Și eu vreau sa îmi fac cumpărături din magazinul respectiv.Deci nu DIN TIMPUL DE LUCRU .
Nici nu am semnat nimic.
Este voie asa ceva?

Alte discuții în legătură

Pauza de masa claudici claudici va rog sa imi spuneti ce inseamna efectiv pauza de masa intr-o firma ?Este legal sa parasesti locul de munca in pauza de masa?In ce conditii poti fi intrerupt ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa in afara timpului de lucru de 8 ore alex.v alex.v Buna ziua. Am cateva intrebari in legatura cu pauza de masa care a fost scoasa in afara timpului normal de lucru: 1. pot considera ca este timp privat ... (vezi toată discuția)
Timp legal de munca anymaryh anymaryh Buna seara! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: - daca in RI se mentioneaza ca timpul de lucru este in intervalul 8.00-17.00 (9 ore), din care ... (vezi toată discuția)