avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pauza de masa

va rog sa imi spuneti ce inseamna efectiv pauza de masa intr-o firma ?Este legal sa parasesti locul de munca in pauza de masa?In ce conditii poti fi intrerupt din pauza de masa ?Cum anume trebuie respectata aceasta pauza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 14 Iunie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pauza de masa poate fi acordata salariatilor al caror program de lucru este mai mare de 6 ore.
Durata pauzei de masa si modalitatea concreta de acordare se stabileste prin contract colectiv de munca sau prin Regulamentul intern.

2. Depinde si de dispozitiile ccm sau ale reg.intern . In acest sens, trebuie vazut daca in continutul acestora este reglemnatat faptul ca angajatii nu au voie sa paraseasca unitatea in timpul pauzei de masa. Dupa caz, parasirea unitatii constituie abatere disciplinara si ca atare poate atrage sanctionarea discipinara a angajatilor.
D.p.d.v. al securitatii si sanatatii in munca, potrivit art 2 pct 10 lit b din H.G.nr.1425/2006 constituie accident de muncã de traseu, accidentul survenit pe perioada pauzei reglementare de masã în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasãrii de la locul de muncã la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vãtãmarea sau decesul.
In cazul in care un salariat paraseste locul de munca fara acordul angajatorului , atunci un astfel de eveniment nu poate fi considerat accident de munca.

3. Pauza de masa poate fi intrerupta numai in situatii de forta majora sau de cazuri fortuite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza de masa - parasire unitate Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Conform ROI pauza de masa de 30 min este neplatita. In acest interval unii angajati parasesc unitatea si merg acasa pentru a servi masa. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! avem urmatorul caz. un angajat foloseste mai multe ... trei6912 trei6912 Buna ziua! Avem urmatorul caz. Un angajat foloseste mai multe trasee de deplasare la si de la locul de munca. Exista un traseu in care duce copii la scoala. ... (vezi toată discuția)
Accident de munca pe traseul locuinta-seviciu virgil64 virgil64 In ce act legislativ se precizeaza ca un accident petrecut pe traseul locuinta- serviciu si inapoi,se poate considera accident de munca ? (vezi toată discuția)