Buna ziua,
X si Y sunt casatoriti dinaintea intrarii in vigoare a noului cod civil, X are un apartament si o garsoniera dinainte de casatorie, acum X vrea sa vanda garsoniera si apartamentul si sa cumpere un teren si sa construiasca o casa, insa Y nu doreste sa faca o conventie la notar prin care fiecare sa fie cu bunurile lui, cum poate X sa ramana cu bunurile proprii fara sa ajunga la divort? poate trece ceva in contract? o clauza?
Va multumesc!
Va multumesc de raspuns, doar sa vad daca am inteles bine, se va specifica in noul contract actele doveditoare expuse mai sus ca acesti bani provin din vanzarea bunurilor proprii achizitionate inainte de casatorie, dar Y va semna si el acest contract?
cu deosebit respect,
Leonida.
Va semna ca declarant . Adica va declara in act ca pretul a fost achitat din sursele proprii ale sotului, adica din vanzarea unor bunuri proprii ale acestuia si nu are nicio pretentie prezenta sau viitoare cu privire la bunul astfel achizitionat, acesta fiind bun propriu al sotului.
Pentru teren e mai simplu, un bun ca inlocuieste un bun propriu, ramane tot propriu. Veti mentiona in actul prin care cumparati terenul ca banii provin din vanzarea bunurilor proprii.
Pentru casa, va fi mai complicat pt ca nu o cumparati, cu o construiti si e mai dificil sa dovediti ca nu a contribuit cu nimic.. macar o galeata de mortar, tot o va muta de colo pana colo.
Cred ca sa va schimbati regimul matrimonial v-ar fi protejat mai bine.
Daca Y nu e de acord.. la ceva se gandeste asa ca X ar trebbui sa se mai gandeasca daca e momentul sa vanda.
O casa se construieste repede.. poate divorta, vinde bunuri proprii, cumpara terenul si construi casa si daca relatia e buna, se pot recasatori.
Asa nu apar nici complicatii, drepturi de creanta, partaj sa dovedesti al cui e bunul si cu cat a contribuit fiecare, il linisteste si pe Y sa se mai gandesca la averea lui X..