avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii sau Legea nr. 62/2011?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii sau Legea nr. 62/2011?


Buna ziua,
Va rog sa -mi spuneti si mie ce parere aveti ? care dintre cele doua legi prevaleaza celeilalte, avand in vedere ca acestea contin dispozitii contrare.
In al doilea rand, ca studiu de caz, referitor la termenele si instanta competenta de solutionare a contestatiei impotriva deciziei de incetare (diciplinara) a contractului individual de munca va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea nelamurire:
Intrebarea este, raportat la dispozitiile din Codul Muncii versus cele din Legea nr. 62/2011 ce termen de constestatie se aplica: 30 de zile sau 45 zile? Care e instanta competenta? Instanta de la domiciliul reclamantului ex
clusiv ( codul muncii) sau instanta de la domiciliul reclamantului ori cea de la locul de munca al acestuia ( legea 62/2011)?

Mentionez ca am adresat acese intrebari la ITM local..habar nu au sa raspunda, la Ministerul Muncii-dep. Juridic..care mi-a raspuns telefonic ca ..legea 62 ar prevala totusi..dar mai bine sa intreb oficial..ca sa raspunda sefii cei mari probabil..pana primesc raspunsul oficial..poate-mi dati dvs vreun raspuns..
Multumesc!#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:39, 16 Mai 2013
raspunsul instantelor si interpretarea doctrinala este ca tot ce tine de incetare ctr de munca, abatere sisciplinara se face in 30 de zile. Tot ce tine de alte cauze de modificare a cim se facein 45 de zile.
REeeritor la termenul de contestare acesta este :
- 45 de zile , conform art.211 lit.a din legea nr.62/2011

- 30 de zile, conform art.252 alin.6 C.mun., pentru deciziile de sanctionare

Competenta materiala /teritoriala apartine Tribunalului in a carui raza isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contestare sfarghiuelena sfarghiuelena Buna dimineata.Va rog sa-mi spuneti in ce termen se poate contesta preavizul de concediere in situatia in care motivele nu sunt reale. Va multumesc pentru ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii consela consela Care este termenul legal in care un salariat se poate adresa in instanta pentru o decizie de desfacere a contractului de munca? 30 de zile sau 45 de zile ... (vezi toată discuția)
Decizii incetare acord parti crisschirita crisschirita Buna, In cazul deciziei de incetare CIM cu acordul partilor (55 lit b), care este termenul de constestatie ? 30 zile sau 45? (vezi toată discuția)