avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligativitatea concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligativitatea concediului de odihna

Am fost angajat la o societate comerciala in perioada 2003-2009.Cu exceptia anului 2008 in care am beneficiat de concediul de odihna integral,in toti ceilalti ani nu am avut acest beneficiu.Motivele angajatorului au fost ca nu aveau alta persoana sa imi preia atributiile.Mentionez ca nu am beneficiat nici de recompensarea in bani a acestor concedii neefectuate.Am patru intrebari:
1.Daca conform legii angajatorul este obligat sa trimita angajatul in concediu in fiecare an,sau sa il recompenseze material,sau sa ii ofere posibilitatea sa beneficieze de aceste zile in urmatorul an,atunci cum poate el justifica la sfarsitul anului la ITM faptul ca angajatul nu si=a luat concediu.Va intreb aceasta deoarece banuiesc ca altcineva a semnat cererile de concediu in locul meu.

2.Am dreptul sa cer recompensarea in bani a tuturor concediilor de odihna neefectuate,avand in vedere ca am incetata contractul de munca prin demisie?

3.Ce prevede legea atunci cand angajatul a efectual mai mult de 40 de ore suplimentare intr-o luna,inclusiv lucru in timpul noptii,deplasari,weekend ?

4. In urma cu un an,angajatorul mi-a propus in locul unei mariri de salariu pe cartea de munca,sa imi achizitioneze un autoturism in leasing,pe firma,de care sa ma folosesc in scop personal si profesional.Am avut cu el o intelegere verbala,ca voi deveni proprietarul masinii la sf contractului de leasing in cazul in care voi mai fi angajat la firma respectiva,in caz contrar la incetarea contractului de munca el imi va rambursa contravaloarea ratelor achitate pana la data respectiva.Exista vreo cale de atac pt aceasta intelegere?Mentionez ca am avut martori la aceasta discutie ,in care angajatorul a specificat clar ca pentru el este mai avantajos sa imi achizitioneze o masina pe firma deoarece nu mai plateste impozit la marirea de salariu pe care ar fi trebuit sa mi-o ofere.

Mentionez ca sunt interesat sa fiu asistat intr-o eventuala actiune in instanta.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 10:59, 6 Martie 2009
Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul/
Concediul trebuie efectuat în fiecare an şi numai excepţional se permite efectuarea concediului în anul următor ( în cazurile expres prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil).
Aşadar, angajatorul este obligat în această din urmă situaţie să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul (art.141 alin. 1-3). Nu se precizează însă ce se întâmplă dacă nu se acordă concediul de odihnă nici în anul următor. În tăcerea legii, soluţia nu poate fi alta decât obligarea angajatorului la plata unei despăgubiri egală cu indemnizaţia de concediu la care ar fi avut dreptul salariatul respectiv. Deci va puteti recupera banii pentru munca prestata.
Cit priveste durata timpului de munca aceasta este de 48 de opre pe saptamina inslusiv munca suplimentara se poate angkja raspunderea contravetionala a angajatorului in conditiile art. 276 alin. 1 lit. h din codul muncii.
cealalta chestiune, legata de leasing depaseste cadrul unui litigiu de munca fiind un litigiu civil si pentru mai multe detalii ar fi bine sa discutati cu un avocat
Mai adaung faptul ca plata compensatiilor concediilor de odihna neefectuate se poate solicita si obtine in instanta pe ultimii trei ani, restul sumelor care vi s-ar fi cuvenit fiind prescrise.
Cat priveste intelegerea verbala a transferului vehiculului achizitionat in leasing pe numele firmei la care aveti doar calitatea de angajat, asigurati-va ca puteti dovedi acest fapt, mai bine, prezentati-va la notar atat dvs cat si cel care a promis acest lucru, pentru a da o declaratie in fata notarului. Nu va ascund faptul ca aceasta intelegere este oarecum ciudata, cunoscut fiiind ca salariatilor li se ofera cel bun bani la negru, neinregistrati in carnetul de munca, nicidecum masini in leasing.
1. Angajatorul nu este obligat sa trimita in concediu de odihna pe angajatul sau.Angajatorul este obligat sa acorde la cererea scrisa a angajatului concediul de odihna conform legii.
Angajatorul nu este obligat la plata de recompense in bani pentru zilele de concediu de odihna neefectuate, decat la data incetarii raporturilor de munca, si se iau in calcul zilele acordate dar neefectuate in cursul anului precedent si zilele de concediu acordate si neefectuate in anul in curs, raportate la numarul de zile lucrate.
Dovada la ITM il priveste pe angajator.
2. Puteti incerca sa obtineti pe cale judecatoreasca recompensarea in bani a tuturor concediilor, dar dupa opinia mea nu veti putea avea castig de cauza. Tacerea legii in aceasta privinta lasa loc de o interpretare mai larga a acestei situatii: cu alte cuvinte, sunt multi juristi care sustin ca zilele de concediu de odihna trebuiesc cerute de angajat si acordate de angajator; zilele de concediu de odihna din anul curent neefectuate fie se acorda pana la sfarsitul anului urmator, fie se
compenseaza cu zile libere platite; zilele de concediu de odihna ramase ca fiind nefeectuate nu pot fi compensate prin plata unor suma de bani, decat in conditiile codului muncii.
3. La aceasta intrebare va raspuns corect si ferm si top dan.
4. La aceasta stare de fapt nu va pot recomanda decat sa consultati un avocat care sa va sustina in toate demersurile d-voastra, si pe cale de consecinta sa-l ascultati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu razvan1001 razvan1001 daca nu am lut concediu de odihna pe anul trecut patronul este obligat sa mi.l plateasca? (vezi toată discuția)
Concediul neefectuat pe anul 2008 cristina1981 cristina1981 va rog din suflet sa ne invatati ce putem face in cazul in care angajatorul nu aproba cererea concediul de odihna pe anul 2008 sotul meu avand 14 zile ... (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna neefectuate 2011-posibilitate consumare in 2012? cove_adrian cove_adrian Buna ziua! Beneficiez de 21 de zile de concediu de odihna. Anul acesta mi-au ramas neefectuate un numar de 12. Exista posibilitatea legala de a le lua in ... (vezi toată discuția)