avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata concediu medical

Buna ziua,
Doresc sa stiu cine plateste un concediu medical de 15 zile calendaristice, diagnostic medical pneumonie acuta, acordat prin 2 certificate medicale, de catre medicul de familie, fara spitalizare, astfel: primul certificat de 7 zile, cu diagnostic de pneumonie acuta si al doilea certificat , in continuarea primului.
Precizez ca sunt anagajata cu norma intreaga, cu contract de munca pe perioada nedeterminata, cu o vechime in munca de 22 ani.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Numai bine.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 17:41, 8 Martie 2009
Inseamna ca 22 de ani nu ati avut nevoie de concedii madicale! Felicitari!
Certificatele medicale, semnate de medicul de famile, le prezentati la firma unde lucrati, la compartimentul resurse umane, vi se calculeaza indemnizatia cuvenita, vi se plateste prin statul de plata. Suma se recupereaza de angajator prin deducerea din contributia datorata casei de asigurari de sanatate.
"Multumesc" pentru felicitari,dar in 22 de ani, legislatia s-a schimbat de atitea ori incit, in prezent, nu mai stiu exact cite zile de concediu medical , plateste angajatorul si apoi casa de asigurari de sanatate
Au fost ani in care angajatorul, nu a platit zilele de CM deloc, rezultind in final numai banii pe CM veniti de la Casa de Asigurari de sanatate. Motivul invocat de angajator la vremea respectiva fiind lipsa posibilitatilor financiare la momentul respectiv.
In rest numai de bine.
Primele 5 zile sunt platite de unitate, iar restul zilelor din FNUASS (Fondul national de asigurari sociale de sanatate).
Se face baza de calcul a ultimelor 6 luni, se imparte la 126 de zile si rezulta media.
Din cele 5 zile suportate de angajator el va plati doar zilele lucratoare.
Daca stiti ce salariu ati primit in fiecare luna din ultimele 6 va puteti calcula singura baza de calcul a indemnizatiei, impartiti baza de calcul la 126 si aflati media, adica suma platita pentru fiecare zi de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical rosu gheorghe rosu gheorghe Care sunt contributiile si impozitul ce se aplica venitului brut din concediu medical pentru a se ajunge la retributia neta a acestuia? (vezi toată discuția)
Plata concediu medical lulita lulita este legal ca sefii sa i-a decizia de a nu-mi plati concediul medical pe motive ca firma nu are bani ,sau sa-mi fie platit doar in mementul in care casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu boala cod 06 IldikoB IldikoB Buna ziua, am o nelamurire : concediu boala initial cod 06 : 4 zile din care 2 lucratoare, concediu in continuare 7 zile . Nelamurirea este daca mai plateste ... (vezi toată discuția)