avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anuntare preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anuntare preaviz

Buna seara
problema mea este urmatoarea: lucrez intr-un notariat unde suntem angajati 3 oameni.
In cursul zilei de azi d-na ma anuntat ca de luni intru in preaviz din motive de "restructurare post", ca sa vin in perioada de preaviz,ca ma plateste si ca imi da si bani de concediu.
Toate bune pana aici numai ca nu stiu niste elemente:
-din cate am citit luni trebuie sa primesc Decizia de concediere,nu notificare
-eu in acesta perioada cate ore stau 4 sau 8?
Tot astazi a avut o discutie cu colega mea in care i-a marturisit ca dupa plecarea mea o sa aduca pe cineva in locul meu. ( noi oricum nu ne intelegeam asa ca nu ma mir de decizia ei)Se poate sa restuctureze 20 de zile si sa angajeze dupa?
- in conditiile in care nu mai am acces la mai nimic( calculator,hartii,etc) care este scopul statului meu la birou?

multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 17 Mai 2013
vicar, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:46, 18 Mai 2013
Puteti primi notificare de preaviz, iar la terminarea preavizului se va emite decizia de concediere.
Durata timpului de munca este cea prevazuta in CIM. Daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz va trebui sa lucrati tot 8 ore/zi. Un timp redus de munca in perioada preavizului, se acorda doar daca exista o astfel de prevedere in CIM, in CCM aplicabil (CCM pe unitate sau pe ramura), sau in regulamentul intern.
Angajatorul poate reinfiinta postul dupa ce ati fost concediat, fara sa aiba obligatia de a va reangaja. Dar, daca contestati decizia de concedierea, in instanta se va pune problema daca desfiintarea locului de munca a avut o cauza reala si serioasa.
Cred ca scopul statului la birou in conditiile pe care le-ati precizat este sa efectuati preavizul si sa fiti platit in aceasta perioada.
@ vicar

1. In practica, inainte de a se emite decizia de concediere, angajatorul instiinteaza pa salariat ca urmeaza sa intre in preaviz datorita faptul ca va fi concediat .
In principiu, decizia de concediere paote fi trimisa inainte de intrarea in preaviz sau dupa terminarea preavizului.

2. Raportat la prevederile Codului muncii, angajatorul nu are obligația de a reduce programul de lucru al salariatului afectat de concediere, lucrătorul având obligația de a se prezenta la programul de lucru așa cum este el prevăzut în cuprinsul contractului individual de muncă, urmând să își îdeplinească atribuțiile din fișa de post până la momentul terminării raporturilor de muncă.

3. Reducerea timpului de munca este posibila numai daca este reglementata in reg.intern al angajatorului, in ccm aplicabil acestuia sau in c.i.m. .
De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN care sa oblige la asa ceva pe angaajatorii care nu au o astfel de prevedere.

4. Poate sa anfajeze si imediat dupa concedierea dvs Nu exista niciun text de lege care sa-i interzica asa ceva unui angajator.

5. Reinfintarea postului imediat dupa concediere inseamna ca , concedierea dvs nu s-a întemeiat pe o cauză reală şi serioasă, ci a fost fictivă,
Adica eu pot sa dau agajatorul in judecata?
Daca considerati ca incetarea c.i.m. este nelegala , atunci aveti posibilitatea sa contestai in instanta decizia de incetare a c.i.m.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de incetarea a c.i.m.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului - concediu de crestere a copilului popoviciu13 popoviciu13 buna, intr-o luna ar trebui sa ma reintorc la munca din concediu de crestere al copilului. Postul meu este desfiintat. Un alt post pe studiile mele nu am sa ... (vezi toată discuția)
Restructurare post pana sa intru in ccc florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea:in mai 2009 am ramas insarcinata,am anuntat angajatorul in scris cu o adresa si cu act de la medicul specialist.In ... (vezi toată discuția)
Preaviz restructurare post anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in cazul restructurarii unui post, preavizul este de 20 zile lucratoare, dar daca salariatul este de acord, cu semnatura ... (vezi toată discuția)