avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Rezolutie la accident cu victime!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Rezolutie la accident cu victime!

Buna ziua! Pe data de 15 noiembrie am avut un accident soldat cu victime omenesti care au necesitat 2 zile de spitalizare, nu a depus nimeni plangere doar ca trebuie sa platesc 1120RON la spital,acum mi-a venit acasa o rezolutie in care se descrie accidentul si concluzia:neinceperea urmaririi penale pt.ca nu a depus nimeni plangere, problema este cu aceasta rezolutie trebuie sa merg sa imi scot permisul sau in rezolutie mai scrie ca "Solutia se va comunica" sau cu aceea solutie? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:21, 4 Martie 2009
Mergeti cu respectiva rezolutie de neincepere a urmaririi penale pt a va redobandi permisul de la Politie.
Codul rutier prevede:
Art. 75. - Accidentul de circulatie este evenimentul care intruneste cumulativ urmatoarele conditii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare;
Art. 76. - (1) Vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii.
(2) Politia rutiera dispune masura retinerii certificatului de inmatriculare sau inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate in trafic, eliberand dovada fara drept de circulatie.
(3) Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute la alin. (2), politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.
Art. 77. - (1) Conducatorul unui vehicul implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane este obligat sa ia masuri de anuntare imediata a politiei, sa nu modifice sau sa stearga urmele accidentului si sa nu paraseasca locul faptei.
(2) Orice persoana care este implicata sau are cunostinta de producerea unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau a mai multor persoane, precum si in situatia in care in eveniment este implicat un vehicul care transporta marfuri periculoase este obligata sa anunte de indata politia si sa apeleze numarul national unic pentru apeluri de urgenta 112, existent in retelele de telefonie din Romania.
(3) Este interzis oricarei persoane sa schimbe pozitia vehiculului implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau a mai multor persoane, sa modifice starea locului sau sa stearga urmele accidentului fara incuviintarea politiei care cerceteaza accidentul.

Daca prin acel accident s-a retinut incalcarea de catre dv. a unei reguli de circulatie sanctionata cu aceasta masura prin Codul rutier si Regulamentul de aplicare al acestuia, masura se va mentine.
Rezolutia prin care s-a dat neinceperea u.p a dv. se refera la neindeplinirea tragerii dv. la raspundere penala conform dispozitiilor Codului penal si nu contraventional, potrivit dispozitilor Codului rutier si Regulamentului de aplicare a acestuia. Sunt doua lucruri diferite...astfel incat cu acea rezolutie puteti merge la Politie numai daca prin PV de contraventie nu s-a constatat incalcarea regulilor de circulatie de catre dv., altfel drumul este inutil pentru considerentele expuse mai sus. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolvarea unei speţe (ipotetice)... Dinamor Dinamor O maşină circulă pe un drum public. Într-o curbă (din multiple motive) iese de pe carosabil şi se răstoarnă. Unul dintre pasageri este prins sub ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie rise rise buna ziua, Am nevoie de un raspuns privind un accident de circulatie produs intre o masina si o persoana. Persoana a fugit prin fata masinii, la 2 m de zebra ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - consecinte sergiu1988 sergiu1988 ieri am fost implicat intr-un accident rutier... o femeie a pus piciorul pe trecerea de pietoni... eu am venit cu motocicleta... aveam cam 50 km pe ora.. ... (vezi toată discuția)