avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare

Buna ziua,
Sunt persoana fizica si doresc sa vand un teren neintabulat. Terenul se poate intabula direct pe cumparator? Cum as putea sa fac?
Terenul nu se poate intabula direct pe cumparator .
Vanzarea se face doar cu intabulare . Intabularea se face doar pe proprietar. Pina la incheierea actului de vanzare cumparare, cumparatorul nu este proprietar. Dupa incheierea actului cumpratorul devine proprietar si terenul va fi intabulat pe numele sau.
Buna ziua!
Important de stiut este zona (localitatea) unde este situat terenul si daca detineti acte de proprietate. Spun asta pentru exista pe teritoriul Romaniei zone necooperativizate unde proprietarii nu detin acte de proprietate pentru terenurile lor, Primaria eliberandu-le anexele 1 şi 2 în vederea realizarii documentatiei cadastrale si a vanzarii. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, DA, este posibil sa perfectati vanzarea fara intabulare, in baza unui certificat de sarcini eliberat de OCPI, cartea funciara deschizandu-se direct pe numele cumparatorului. Concret, in baza anexelor 1 şi 2 si a certificatului fiscal se intocmeste si se receptioneaza documentatia cadastrala, ulterior notarul solicita OCPI-ului eliberarea unui certificat de sarcini şi, in final, se perfecteaza contractul de vanzare-cumparare.
In cazul in care detineti act de proprietate pentru teren (titlu de proprietate, contract de vânzare-cumparare, contract de donatie, sentinta civila, certificat de mostenitor, ordinul prefectui, etc.), mai intai se procedeaza la intabularea dreptului de proprietate in favoarea dvs. ca proprietar, notarul solicita OCPI-ului eliberarea unui extras de carte funciara pentru autentificare, se incheie contractul de vanzare-cumparare si, in final, se intabuleaza in cartea funciara dreptul de proprietate in favoarea cumparatorului.
Succes!
Orice bun imobil trebuie sa fie intabulat pentru a se putea vinde. Nu va poate face niciun notar public vanzare pentru un imobil neintabulat, exista interdictie legala in acest sens.
Cu tot respectul, in zona Moldovei exista localitati unde persoanele nu au act de proprietate, respectiv in zonele necooperativizate. In acest caz, pana la inceperea cadastrului general, nu se poate intabula dreptul de proprietate in baza anexelor 1 si 2 eliberate de Primarie. Se receptioneaza documentatia cadastrala si se elibereaza un certificat de sarcini pentru perfectarea vanzarii, intabularea facandu-se direct pe numele cumparatorului, in baza contractului de vanzare-cumparare.
Nu stiu sa existe exceptii in lege pentru "zona Moldovei", dar mai probabil un notar de la fata locului stie precis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare obligatorie ? cetateanu y cetateanu y Buna ziua tuturor si multumesc anticipat pentru ajutorul ce mi-l veti acorda in urmatoarea chestiune: Doresc sa cumpar un teren, insa am mari dubii daca ... (vezi toată discuția)
Lipsa dosar cadastral mireamirela mireamirela Buna ziua! Cum se poate proceda pentru vanzarea unui apartament, pentru care dreptul de proprietate este deja intabulat in cartea funciara colectiva si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)