avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cui i se pot imputa popriri in cazul unui credit de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cui i se pot imputa popriri in cazul unui credit de nevoi personale neplatit?

Buna seara. Va rog ma puteti lamuri ? In anul 2007 sotul meu a facut un credit de nevoi personale de cca 150 mil lei vechi.Eu nu am fost implicata cu nimik,nu am semnat sau girat.Am platit ratele desi s-au marit substantial, in jur de trei ani jumate,apoi sotul a ramas fara serviciu.A fost la banca si a anuntat acest lucru,a semnat un contract prin care trebuia sa plateasca o suma mai mica lunar timp de 10 luni,insa nu am putut plati nici aceasta suma,deoarece sotul nu a beneficiat nici de ajutor de somaj.Din octombrie 2008 nu am mai platit .Creditul a fost "preluat" de o firma de recuperari,care il tot suna in disperare si ne trimit tot felul de angajamente de plata in alb,doar doar le va semna cineva.Nu a semnat nimic sotul cu aceasta firma tocmai pentru ca sustin ca trebuie sa plateasca acum 300 de mil. lei vechi.Intrebarile mele sunt: Daca apartamentul in care locuim este bun al meu personal dobandit prin contract de vanzare cumparare inainte de casatorie,deci sotul nu detine bunuri, exista posibilitatea ca cineva sa impute casa?Daca da, in cazul in care divortam cum ar sta treaba? Multumesc mult anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ina Dimitriu , Consilier juridic 09:35, 27 Mai 2013
In mod normal si legal, NU se pot atinge de bunurile dvoastra, bunuri proprii, ...decat daca se face dovada ca sotul a cheltuit banii respectivi impreuna cu dvoastra. Cu alte cuvinte, daca v-ati indestulat si dvoastra din suma respectiva. Dar repet, ce-i al dvoastra (apartamentul), al dvoastra ramane !

Totusi sa stiti ca in practica s-au vazut multe abuzuri, in situatii similare cu a dvoastra.
Deci trebuie sa fiti in standby pentru orice surpriza.

Divortul va ajuta si nu prea ...dupa cum am spus, daca se dovedeste ca v-ati indestulat si dvoastra.
Daca sotul a luat singur creditul, iar apartamentul e pe numele dvs inainte de casatorie, atunci apartamentul face obiectul unui alt patrimoniu, adica e bunul dvs propriu si nu comun astfel banca nu are ce executa, probabil de asta a si vandut creanta catre o firma de recuperatori ca sa se chinuie ei. Si da, in caz de divort, apartamentul nu va fi supus partajului.

@trandafir2 ce legatura are cum au cheltuit si cu cine banii ?
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
Avocat Sebastian Murariu, Avocat
"In cazul in care divortam cum ar sta treaba?"


Personal, cred ca ar sta mai bine
Nici acum nu stati rau, banca ar trebui sa va actioneze in judecata si sa ceara instantei sa constate ca e o datorie comuna.
Sunt sanse si sa se fi implinit termenul de prescriptie.
Ultima modificare: Luni, 20 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Va multumesc ptr. lamuriri. Ideea este ca eu am stiut de acest credit, insa la vremea respesctiva puteam plati.Apoi asa de rau au decurs lucrurile ca nu am mai avut din ce trai, eu am suferit la 32 de ani un accident vascular cerebral tocmai din cauza stresului acumulat din cauza bancilor. Efectiv ne-au disperat.Anul trecut si sotul a suferit un infarct miocardic. Daca am avea cu ce plati am plati.Dar pe cine intereseaza ce se intimpla cu oamenii care sunt in imposibilitate de plata... Si de ce am face prostia sa platim unei firme care ne-a dublat suma de plata iar noi nu avem nici un angajament semnat cu ea? Ceea ce ne intereseaza este ca fiica noastra sa nu ramana pe strada, sa ne fie cumva vreodata imputat apartamentul. Ca vad ca in Romania se cam poate orice...
Care este termenul de prescriptie? Daca banca la care a facut sotul creditul nu a mai trimis nici mesaj, iar acum sotul primeste o notificare de plata cam lunar de la aceasta firma de recuperare, se i-a in considerare acest termen?Adica prescriptia de cind ar incepe? De la o ultima notificare a bancii sau a firmei de recuperare?

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin avalizat cico1 cico1 #-oin anul 2007 un prieten m a rugat sa devin asociat cu el pt ca avea mai multe firme, am detinut 10 %, in aceelasi an a luat un credit de 100000 ron, pe ... (vezi toată discuția)
Divort norocel_bab norocel_bab Sunt in divort cu sotia.Datorita acestei situatii nu am mai platit de mai mult timp la intretinere acumulind o datorie destul de mare,in momentul de fata fiind ... (vezi toată discuția)
Neparticipare la credit chitu emil chitu emil Buna ziua, Am contractat un credit pentru apartament de la o banca in care si fosta sotie era codebitor.Ea nu a platit niciun ban timp de 6 ani ... (vezi toată discuția)