avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz incetare CIM cu acordul partilor?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz incetare CIM cu acordul partilor?

Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul de munca. Problema e ca postul nu poate fi restructurat, deci singura solutie gasita de angajator a fost incetarea cim cu acordul partilor. E vorba despre un cabinet medical, un post de asistent, iar omul de fiecare data cand a vrut sa scape de cineva a procedat asa. Nu exista probleme de disciplina, sanctiuni etc, pur si simplu are nevoie de cineva care sa lucreze pe bani mai putini si mai mult timp. Omul vrea sa ii completeze asistentul o cerere de incetare CIM "din motive personale, cu acordul partilor". Mi se pare cam ciudat. Pe de alta parte e clar ca nu se mai poate continua acolo, singura chestie e sa se respecte legile. Angajatul are drept la preaviz in conditiile incetarii CIM cu acordul partilor? Pe de alta parte, e clar ca in timpul asta poate solicita un concediu de odihna, cu cerere etc [pana acum, in ani buni de cand lucreaza acolo, concediile nu s-au dat in baza unei cereri, ci dupa bunul plac al angajatorului, concret, cand medicul avea vacanta, avea si asistentul. cand medicul era in oras, obligatoriu trebuia sa fie la lucru si asistentul]. Salariul din acte e o mizerie, putin mai mare decat cel minim pe economie. In principal, ne intereseaza preavizul, pe care omul nu are nicio intentie sa il acorde. La el e simplu, se vine cu cererea respectiva si gata, pe data x a lunii iunie se incheie colaborarea.

EDIT. In situatia de mai sus, angajatul are dreptul la ajutorul de somaj?
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
i0n, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 22 Mai 2013
Daca inceteaza CIM cu acordul partilor, conf art 55 lit b CM, nu se acorda preaviz. Practic cele doua parti din CIM se pun de acord asupra datei de incetare a CIM. Salariatul nu beneficiaza de somaj.
Daca salariatul considera ca nu mai poate continua la acel angajator isi poate depune demisia, conf art 81 alin 1 CM si poate solicita acordarea CO pe anul in curs, daca nu a beneficiat de el pana acum. Va trebui sa acorde angajatorului un preaviz de maxim 20 de zile lucratoare. Angajatorul poate renunta total sau partial la acel preaviz. Salariatul nu beneficiaza de somaj.
Daca angajatorul vrea sa scape de angajat, atunci va trebui sa il concedieze pe salariat, dupa un preaviz de minim 20 de zile lucratoare, conf art 65 alin 1 CM. In aceasta situatie salariatul beneficiaza de somaj.
Inseamna ca situatia e oarecum fara iesire. Angajatorul nu poate lucra fara asistent. Daca il da afara cu restructurarea postului, nu mai poate angaja timp de 6 luni pe postul asta, ar insemna sa lucreze singur, ceea ce este imposibil. Sau aproape imposibil, atata vreme cat in ultimii 10 ani a avut de fiecare data asistent. Nu am inteles varianta cu demisia. Angajatul acorda angajatorului un preaviz? Pana la urma, lucrurile sunt destul de simple. E nevoie de timp sa gasim o solutie in alta parte. Concediul de odihna + preavizul probabil ca ar fi suficiente, ar insemna 20z+20=40z lucratoare, deci aproape 2 luni, platite conform CIM, oricum mai convenabil decat indemnizatia de somaj.
NU exista nicio interdictie de angajare pentru un angajator daca concediaza pe cineva.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

i0n a scris:

...... Angajatul acorda angajatorului un preaviz? ........ Concediul de odihna + preavizul probabil ca ar fi suficiente, ar insemna 20z+20=40z lucratoare, deci aproape 2 luni, platite conform CIM, oricum mai convenabil decat indemnizatia de somaj.


Da, ati inteles bine, conf art. 81 alin 4 CM termenul de preaviz in cazul demisiei este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie. Salariatul il notifica pe angajator ca doreste desfacerea CIM in termen de 20 de zile lucratoare (termenul de preaviz).
Dar conf art. 81 alin 7 CM contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Deci angajatorul poate renunta la termenul de preaviz de 20 de zile lucratoare, iar atunci CIM se desface de la data depunerii cererii.
De asemenea conf art 146 alin 4 CM compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. De aici rezulta ca angajatorul poate plati CO neefectuat, in cazul incetarii CIM.
In concluzie, daca angajatorul nu e de acord, s-a putea sa nu aveti la dispozitie cele 2 luni.
In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului este obligatoriu preavizul , in cazul demisiei nu exista aceasta obligativitate.

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie si recuperare restante WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Mi-am dat demisia pe 12 august si am mentionat ca preaviz 20 zile calendaristice. Am luat numar de inregistrare pe demisie, dar pana la ora ... (vezi toată discuția)
Demisie -renuntare la termenul de preaviz 22.08.2009 22.08.2009 cf. art 81 CM demisia este urmata de un termen de preaviz de 20 zile lucratoare ptr. functii de executie si de 45 zile ptr. functii de conducere sau conform ... (vezi toată discuția)
Demisie complicata monasam monasam Buna ziua. Sunt angajata la firma la care lucrez de 5 ani. Acum cateva luni mama mea a fost descoperita cu cancer si a trebuit sa imi iau multe zile libere ... (vezi toată discuția)