avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire sau testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire sau testament?

Buna seara!
Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera.
In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau testament?
Care sunt avantajele si dezavantajele ?
Va multumesc, anticipat!
Cu respect.
da va poate face, daca prin certificatul de kostenitor dansa este singurul proprietar. Va trebuie cadastru si intabulare.
parintii pot face, prin testament, un partaj de ascendent, prin care ii lasa fratelui casa iar dvs garsoniera. Astfel, la deschiderea succesiunii, veti dobandi garsoniera , cu titlu de bun propriu, prin succesiune (art 1160, 1161 C.civ.).

nu donatie , deoarece la dezbaterea succesiunii , celalalt mostenitor legal poate solicita raportul donatiilor . Daca casa mostenita si garsoniera au valori comparabile cu valoarea casei promisa fratelui , nimic nu impiedica partajul de ascendent, deci prin testament . Este posibila si varianta unui contract de intretinere, incheiat intre dvs si parinti , in schimbul intretinerii sa dobanditi proprietatea asupra celor doua imobile.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
Partajul de ascendent se face fie prin donatie fie prin testament. Daca lasa bunuri de valoare egala ambilor prin donatie sa faca doua donatii, care isi produc efectele de la data autentificarii, testamentul isi produce efectele la decesul tesatorului prin dezbaterea mostenirii. Ambele insa daca se incalca cota de rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari sunt supuse reductiunii.
Contractul de intretinere este cel mai viabil, in schimbul intretinerii prestate veti dobandi dreptul de proprietate asupra imobilului, act translativ ce isi produce efectele la data autentificarii lui, ca si donatia sau vanzarea. Va sfatuiesc in acest caz sa pastrati toate dovezile prestarii intretinerii, bonuri fiscale, chitante, facturi. Intretinerea se presteaza in hrana, medicamente, haine, ingrijire medicala si inmormantare.
Va multumesc!
Cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat este de valabil testamentul? margaretadonnola margaretadonnola mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata ... (vezi toată discuția)
Părinții noștri vor să împartă averea pentru ca, pe viitor, să nu fie discuții între surori. ce tip de acte ar trebui să facă? ElenaClaudia ElenaClaudia Suntem 3 surori iar parintii nostri vor sa imparta averea ca sa nu fie discutii pe viitor.Avem o casa la tara plus 800metrii pamant,un loc de casa 5000metrii ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)