avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat este de valabil testamentul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat este de valabil testamentul?

mama a mostenit casa parinteasca si vrea sa faca testament sa-mi lase casa mie,(mai am un frate)vreau sa stiu cum poate sa faca sa-mi lase mie tot dar sa poata locui si fratele acolo,si copilul lui sa nu mosteneasca nimic.dar sotul lui mami are vreun drept.(este la a doua casatorie):

Bunul dobandit prin mostenire apartine numai mamei dumneavoastra.( are calitatea de bun propriu ).


Puteti opta pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, insa acesta poate fi desfiintat ca fiind o donatie deghizata ( daca pretul nu a fost platit).


Reductiunea reprezinta o sanctiune aplicabila liberalitatilor excesive ( donatiilor si legatelor, deci si testamentul ), lipsindu-le de eficacitate juridica, in masura in care acestea incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.


Aceasta cauza de ineficacitate a actelor juridice este aplicabila de la momentul deschiderii succesiunii , prin moarte.

Astfel, mostenitorii rezervatari , in cazul in care cotitatea disponibila a fost lezata, se pot adresa instantei de judecata, in vederea reductiunii liberalitatii excesive.

Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.(pretul trebuie sa fie real sincer si serios).

Mostenitorii rezervatari sunt sotul supravietuitor , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului.

Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)