avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caine la bloc, obligatia de a curata mizeria pe care o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caine la bloc, obligatia de a curata mizeria pe care o lasa in gradina blocului

Am un catel, metis, foarte pasnic si prietenos.
Locuiesc la bloc si platesc la intreinere 3 lei pt el.
Cand ies afara sa isi faca nevoile, ies fara lesa, botnita.
Prefera sa isi faca nevoile numai pe pamant, in gradina blocului, de aceea nu adun mizeria cu punga sa o arunc la tomberon.
Am discutii cu alte persoane ca de ce il las sa isi faca nevoile in gradina, ca face mizerie. Dar unde sa si le faca?
Eu, fiind proprietar la bloc, nu am si eu dreptul de a folosi gradina, chiar si in acest scop, de a-mi plimba cainele? Ma obliga ceva sa nu il las sa isi faca nevoile in gradina, sau sa adun mizeria de pe pamant?
Ok, am inteles, sunteti una dintre persoanele caruia nu ii plac cainii la bloc. Multumesc pentru postari!
Spatiul verde din jurul blocului nu este proprietate comuna, asa ca presedintele nu avea voie sa incuie acel spatiu. De ingradit, se ingradeste pentru a ocroti acea portiune de traficul necontrolat si transformarea acelui spatiu in maidan. Dar de inchis nu, nu avea voie.
Poate totusi ar fi o justificare in masura in care terenul este cultivat cu plante care s-ar rupe la circulatia cainilor pe-acolo.

Sigur ca platiti acea taxa pentru curatenie suplimentara care include si spatiul din jurul blocului...
E greu totusi ca cineva care ar face curatenie sa vada excrementele tuturor cainilor care s-ar plimba prin gradina, asa ca este frumos sa o faca fiecare pentru cainele lui.
Stiu ce inseamna ca un catel sa se invete sa faca pe pamant. El nu face pe asfalt si va cauta cu asiduitate chiar si o palma de pamant unde sa-si faca nevoile.
Incercati sa va luati cu dv. o punguta si un servetel si sa va conformati legilor. E greu la inceput, dar omul se obisnuieste mai usor decat catelul.
Schimbati traseul de plimbare al catelului, luati punguta si servetelul, eventual o lesa ca sa il obisnuiti cu noul traseu....si nu veti mai supara pe nimeni si nimeni nu va va mai supara pe dv.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
elga50, moderator
Trebuie strand mizéria dupa caine.Sunt de acord.Am vazut intr-adevar oameni lasandu-si dupa urma lor mizerie...dar,unii sunt deranjati de faptul ca sunt fecale de caine ...fecalele omenesi lu-se pár lucruri firesti. ;) Mizerii care se arunc pe geam sunt múlt mai múlté..parcuri pline de hartii,sticle,mizerii de tot felül.Oricum,eu cea care strange dupa cainele ei,nu trebuie sa fiú pedepsita pt ceea ce fac altii...fiindca nici cei care nu au caine nu sunt pedepsita pt ca altii arunca muzeriile pe geam.
Sunt niste legi care trebuie respectate in aceasta tara, referitor la proprietarii de caini de rasa comuna si metisii lor si daca sunt si de talie mare:
OUG 55/2002 republicata in 2014;
OG 155/2001 actualizata in 2014;
HG 1059/2013;
Ordin nr. 1 al Autoritatii National Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din 2014;
Art. 13 (2) din OUG 155:
"Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta."
Art. 13 (6):
"Proprietarii si detinatorii de caini au obligatia de a mentine igiena in spatiile publice, in spatiile adiacente acestora, in holurile si caile de acces ale spatiilor locative."
Art. 39 (1) din HG 1059/2013:
"Persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi ai acestora pe teritoriul tarii au obligatia sa ii sterilizeze pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2015."
Art. 43 (1):
"Detinatorii de caini sunt obligati ca, la iesirea cu acestia in spatiile publice, sa aiba asupra lor carnetul de sanatate al acestora."
Art. 43 (2):
"In carnetele de sanatate ale cainilor este obligatorie consemnarea numarului microcipului, a sterilizarii, in cazul cainilor de rasa comuna si al metisilor acestora, iar in cazul celor exceptati de la sterilizare, motivele medicale ale exceptarii cainilor de la sterilizare."
Art. 16 (8) din Ordin nr. 1:
"Dupa data de 31 decembrie 2014 este interzisa detinerea de caini neindentificati si neinregistrati."
V-am prezentat aceste extrase pt a vedea la ce va obligati si va expuneti in momentul cand detineti un caine si iesiti cu el afara, cand vreti sa generati un conflict cu cei din bloc trebuie sa stiti ca trebuie sa indepliniti toate aceste criterii pt a nu avea vreo problema in cazul unei sesizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am voie sa plim cainele in spatiu verde langa bloc? Lovecats99 Lovecats99 Constanta Situatia sta cam asa: Un bloc vecin a imprejmuit spatiul verde din fata cu un gardut (din ce stiu ilegal sa imprejmuiesti spatiul public, dar nu ... (vezi toată discuția)
Aplicare amenzi stapani caini Antoanela Geaman Antoanela Geaman Scriu acest mesaj deoarece chiar mi se pare inadmisibil sa facem slalom printre fecalele de caine pe aleile dintre blocuri sau case.Mai ales ca acestea provin ... (vezi toată discuția)
Buna! sunt proprietara unui metis de talie medie, vaccinata, ... SAnaM SAnaM Buna! Sunt proprietara unui metis de talie medie, vaccinata, cipata,ii strang mereu nevoile indiferent de locatie, nu latra, nu musca, vrea doar sa se joace, ... (vezi toată discuția)