avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul?

Buna ziua,
Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti. Copilul i-a fost incredintat, evident, mamei, dar in acest an am obtinut asa numita "custodie comuna", decizie la care mama copilului a facut apel. In aceste conditii, poate sa il scoata din tara fara procura? Deocamdata, individa face demersuri sa ii scoata un nou pasaport copilului fara acordul meu. Mentionez ca imediat dupa divort i-am dat procura pentru iesirea din tara. Este sau nu nevoie de un astfel de act acum? Teoretic am dreptul de a exercita autoritatea parinteasca in comun, practic nu-l am cat se judeca apelul, corect? Ce pot face pentru a o bloca? Orice raspuns este binevenit, multumiri anticipate.
Nu inteleg de ce a avut nevoie de declaratie daca avea copilul incredintat...?
Vorbeam de hotararea judecatoreasca pe care o are deja, cea de incredintare.

Chiar daca doamna nu va castiga in apel si veti exercita drepturile parinteste impreuna cu mama, in lipsa acordului dvs de a face copilului pasaport, poate obtine acordul instantei.
De plecat unde vrea sa plece cu copilul ? sa se stabileasca in alta tara sau vacanta ?
Directia Generala de Pasapoarte spune asa:
"Documentele privind eliberarea paşaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar pentru minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani se depun de către:
ambii părinţi;
părintele împuternicit de către celălalt părinte printr-o procură specială ori care are acordul scris al celuilalt părinte;
părintele căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
părintelele în favoarea căruia s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte;
părintele supravieţuitor;
reprezentantul legal al minorului;
persoana imputernicita printr-o procura speciala"

Partea care ridica semne de intrebare ar fi "părintele căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;". Ori, am precizat deja ca am obtinut custodia comuna, doar ca inca nu pot exercita acest drept fiind facuta o cale de atac.
Cata vreme hotararea prin care s-a dispus ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambii parinti, nu este nici macar definitiva, mama minorului nu are nevoie de acordul dvs. pentru a iesi din tara si nici pentru intocmirea formalitatilor necesare eliberarii pasaportului pentru minor.
Avand in vedere hotararea anterioara ( definitiva si irevocabila ) prin care minorul este incredintat mamei, mama minorului are dreptul sa iasa din tara fara acordul dvs. in temeiul disp. art 30 al.1 lit c.) din Legea 248/2005.
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
De plecat, vrea sa plece in Grecia, exact in perioada in care ar urma sa plec eu cu copilul la mare. Mai vrea sa plece si in Italia nu mai putin de 3 saptamani, in conditiile in care am dreptul la jumatate din vacante, iar copilul vrea sa stea cu mine.

Alte discuții în legătură

Plecarea peste granite fara acordul meu. dan_leu35 dan_leu35 Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului valentinabitca valentinabitca Sotul are custodia copilului, cum poate scoate copilul din tara? (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)