avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara a minorului fara acordul tatalul?

Buna ziua,
Poate fosta mea sotie sa-l scoata din tara pe fiul nostru fara acordul meu? Precizez ca am divortat in 2010, inainte de aparitia legii privind exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti. Copilul i-a fost incredintat, evident, mamei, dar in acest an am obtinut asa numita "custodie comuna", decizie la care mama copilului a facut apel. In aceste conditii, poate sa il scoata din tara fara procura? Deocamdata, individa face demersuri sa ii scoata un nou pasaport copilului fara acordul meu. Mentionez ca imediat dupa divort i-am dat procura pentru iesirea din tara. Este sau nu nevoie de un astfel de act acum? Teoretic am dreptul de a exercita autoritatea parinteasca in comun, practic nu-l am cat se judeca apelul, corect? Ce pot face pentru a o bloca? Orice raspuns este binevenit, multumiri anticipate.
Aveti un program de vizita al minorului stabilit prin hotararea de divort?
Absolut: jumatate din vacante sta cu tatal, la fel si pe actualul program, modificat dupa obtinerea custodiei comune.
Daca in programul de vizita stabilit de instanta se prevede exact perioada vacantei pentru fiecare parinte, iar doamna nu vrea sa respecte acel interval, puteti sa fiti ingrijorat. Daca insa s-a stabili 1/2 din fiecare vacanta, trebuie sa va intelegeti pentru perioada in care pleaca fiecare in vacanta. In definitiv 3 saptamani Italia plus 10 zile Grecia nu sunt nici macar jumatate din vacanta.
Nu credeti ca facandu-i rau "individei", ii faceti rau implicit copilului dvs., pe care presupun ca-l adorati?
Dimpotriva. Copilul meu vrea sa ma vada cel putin o data la doua zile, iar in vacante nu a rezistat mai mult de 7 zile fara mine. Trei saptamani ar fi crunt pentru el (si pentru mine, admit...) si foarte obositor, mai ales ca stiu pe unde vrea sa-l tarasca individa (fara ghilimele). Programul este stabilit, cum am spus, in cote egale pe fiecare vacanta, fara a se specifica perioadele, si da, ar trebui sa ne intelegem, dar asta se poate intampla cand ambii parinti sunt normali la cap si exista un minim respect reciproc pentru statutul celuilalt.
Domnule, ati avut un avocat? Caci daca asa scrie in hotarare, jumatate din vacanta... va intreb: care jumatate? Prima sau a doua? O astfel de hotarare e inutila in cazul in acre parintii nu sunt rezonabili, ea neputand fi pusa in executare.

Cat despre cealalta problema, o ordonanta presedintiala v-ar fi fost de ajutor; pana atunci, ea poate scoate copiii din tara, legal, practic si teoretic, fara pile sau interventii.
Oricum, de ce va opuneti la vacantele copiilor, nu inteleg. Sigur ca ar dori sa va vada copiul la 2 zile, ba chiar in fiecare zi, ba chiar fiind impreuna cu mama lui dar... e doar copil, sunt doar dorinte! Tine de dv. sa il invatati sa vada realitatea si sa inceapa sa aprecieze vacantele, cu oricine s-ar desfasura ele. E pacat de copil... nu puneti durerea dv. mai presus de bucuria lui!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea peste granite fara acordul meu. dan_leu35 dan_leu35 Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului valentinabitca valentinabitca Sotul are custodia copilului, cum poate scoate copilul din tara? (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)