avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile Nationale Libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile Nationale Libere

Buna ziua,
In cazul in care ai program de lucru in ture la un departament care e activ non stop (24/7) Ce se intampla cand vin zilele nationale libere si pica in weekend?
Se intampla sa ai cele 2 zile libere de repaos saptamanal in unele saptamani in cursul saptamanii iar in alte saptamani in weekend.
Acum ar trebui sa ai 2 zile libere (cele 2 zile de repaos saptamanal) si inca 2 zile in weekend pentru ca sunt declarate zile nationale libere? (de ex joi, vineri zile libere de odihna ca in fiecare saptamana normala si sambata, duminica pentru ca sunt zile nationale libere iar departmantul tau lucreaza non stop)

Sunt 2 categorii: Cei care au fiecare weekend liber si cei care au weekend liber din cand in cand pentru ca lucreaza la un departament non stop. Cei care au fiecare weekend liber nu o sa beneficieze de zilele nationale libere din weekend ca pica in zilele lor prestabilite libere. Dar cei care lucreaza in weekend e normal sa li se puna libere in weekendul ala doar ca sa nu primesca mai multe zile libere in saptmana aia?
Cei care au permanent zilele libere in weekend si ziua nationala libera cade in cursul saptmanii au 3 sau 4 zile libere in saptamana aia. Nu ar trebui sa fie si o reciproca pentru cei care muncesc in weekenduri? In saptmana cu zile nationale in weekend sa aiba si ei 3-4 zile libere?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 22 Mai 2013
1. Conform art.142 C.mun.:
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

2. Asadar, munca in zilele de sarbatoare legala se compenseaza cu timp liber corespunzatoar in urmatoarele 30 de zile , iar in caz contrar, se acorda un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Am citit Legea nr. 53 din 2003 - Codul Muncii iniante de a posta intrebarea.

Daca eu in mod normal muncesc weekendurile dar in cazul de fata mi-au dat liber in weekend ca sa nu mai am 4 zile cum ar fi trebuie (2 de repaos si 2 libere nationale) e normal/legal?

Daca liberele nationale cad luni si marti atunci ai 4 zile libere in sapt aia (luni, marti, sambata si duminica) pentru cei care au un job cu toate weekendurile libere (de ex bugetarii).

Dar daca e invers cad liberele nationale in weekend atunci pentru cei cu departamente non stop nu se mai aplica? Nu ar trebui 2 zile de repaos si cele 2 zile nationale libere? Adica un joi, vineri de repaos si sambata, duminica nationale libere?
Nu se dubleaza numarul de zile daca zilele de sarbatoare nationala pica sambata sau duminica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator ... zsu62 zsu62 Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator sau se acorda zi libera compensatoare doar daca sunt in cursul saptamanii?daca pica sambata sau ... (vezi toată discuția)
Weekend liber Andrei E. Andrei E. Buna ziua! Sunt angajata unui hypermarket care lucreaza si in timpul weekendului. Problema careia ii doresc rezolvare este weekendul liber in urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna si weekendurile lucrate ioanatd ioanatd Va rog sa ma ajutat in clarificarea drepturilor salariatilor ce lucreaza 2 weekenduri pe luna (respectiv 2 sambete si doua duminici). Care este modul de ... (vezi toată discuția)