avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator ...

Buna ziua,
zilele de sarbatoare legala se platesc compensator sau se acorda zi libera compensatoare doar daca sunt in cursul saptamanii?daca pica sambata sau duminica legea nu mai e valabila?Asa imi spun cei de la firma care lucrez(lant de magazine alimentare unde se lucreaza 7 zile din 7)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 12 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 142. C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Eu am lucrat in 15.aug sambata(pt care am avut liber in 13 ,pana acum e ok)dar lucrand in 15 nu trebuia sa fiu platita in plus,sau sa mi se acorde o zi ?Ei spun ca legea e pt cei de la stat,si nu avem drept la compensare atunci cand sarbatoarea pica in zile de weekend.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2020
zsu62, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este pentru toti nu numai pentru cei de la stat. Domnii ar trebui sa stie ca ei lucreaza sub incidenta Codului muncii. Ceea ce s-a mentionat mai sus se aplica
Normal ca e pt toti,dar ei spun ca nu.Acea zi de 15. aug nu l_au platit si nu vor sa acorde zi libera pt ca a fost in weekend,nici nu vor sa auda despre codul muncii art 140-142,
Pentru cei din sectorul bugetar sunt alte reguli .... sesizati ITM-ul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile nationale libere ContSters291600 ContSters291600 Buna ziua, In cazul in care ai program de lucru in ture la un departament care e activ non stop (24/7) Ce se intampla cand vin zilele nationale libere si pica ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar ... IORDAN ELENA IORDAN ELENA Bună ziua! Lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar pe data de 15 august voi lucra o tură de 8 ore, în total în august 176 ore. Vă rog să-mi ... (vezi toată discuția)
Zile libere Lazear Lazear Pentru angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală, să zicem paznicii ,se aplică prevederile art 142? (vezi toată discuția)