avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... zilieri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

zilieri

Bună ziua!
Sunt ad-tor de asociaţie. Am avut nevoie de cineva care să desfunde o coloană de evaluare apă pluvială. Am găsit un vecin care s-a oferit, a rezolvat şi l-am plătit cu 5o de lei. Cum pot să scad legal aceşti bani? Trebuie să-l evidenţiez ca zilier şi să-l raportez la ITM sau există şi o altă variantă?
Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: dorina27 , utilizator 13:38, 26 Mai 2013
Gasiti aici raspunsul [ link extern ]
articolul 3.3
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2013
CRINA1, utilizator
Daca aveti fond de reparatii, mai bine faceti un proces verbal in comitet si-l platiti din fondul de reparatii.
Este o operatiune pe care ati facut-o cu totul ocazional si e o suma mult prea mica ca sa va incurcati cu registru de zilieri si declaratii la ANAF.
elga50 a scris:

Daca aveti fond de reparatii, mai bine faceti un proces verbal in comitet si-l platiti din fondul de reparatii.
Este o operatiune pe care ati facut-o cu totul ocazional si e o suma mult prea mica ca sa va incurcati cu registru de zilieri si declaratii la ANAF.


Oauuuuuuu!!. Si la noi in asociatie am avea stfel de cazuri, sau facut fel de fel de operatiuni de reparatii/montaj utilaje, prin prestari servicii efectuate de unii locatari. Nu gasesc cadru legal sa ii stimulez.Mentionez ca avem fond de reparatii/speciale de la chiriasi(nu ar trebui sa contribuie locatarii). Niste stimulente ocazionale ar merita dar, din fond de reparatii se poate face plati si daca da cum operez/ ce relatie /imp/taxe. catre de ANAF. Se poate pe conventie civila / cum?.
Doamna, faceti in comitet un PV in care specificati ca ati facut o lucrare de intretinere/reparatie cutare la ce parte comuna a fost nevoie. Specificati in PV ca lucrarea a costat:
- materiale X lei;
- manopera efectuata de cutare proprietar si cutare proprietar care au fost rasplatiti cu suma de = Y lei (totala);
- suma se retrage din fondul de reparatii / fondul special;
Semneaza presedintele asociatiei si administratorul, eventual si cenzorul (la noi nu a fost nevoie), pune stampila.
Atasati la PV bonul de materiale de la magazin.

Mai jos, pe foaie scrieti:
- subsemnatul N am primit suma de.....Y1 lei
- subsemnatul P am primit suma de ....Y2 lei
.....si ii puneti sa semneze cand le dati banii.

Scadeti din registrul de casa suma intreaga din PV si spuneti acolo in descriere ...lucrarea cutare. Asezati PV intre bonurile si chitantele cu care justificati cumparaturile lunare curente.
Suma va fi retrasa din fondul respectiv si evident nu va fi pusa pe lista.

Noi asa ne rezolvam micile lucrari din jurul blocului sau mici reparatii, ca doar d-aia e fondul de reparatii, nu? Lucratorii sunt locatari in bloc.
Nicio relatie cu ANAF. Aveti destula relatie lunar, asa ca meritati un respiro pentru asemenea mici lucrari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2013
elga50, moderator
Sigur ca puteti "rezolva" asa multe probleme dar este ilegal. Orice persoana care primeste o suma de bani de la asociatie, in urma efectuarii unui serviciu, trebuie sa fie tratat conform legii, venitul trebuie impozitat si impozitul trebuie platit la stat.
Asa ca cine semneaza ca da banii si cine semneaza ca primeste banii incalca legislatia fiscala din Romania daca aceste sume nu sunt impozitate.
Asa ca pentru orice lucrare facuta ocazional se pot deconta legal cheltuielile cu materialele, consumabilele, pe baza unor facturi insotite de chitante sau bonuri fiscale.
Manopera poate fi platita dar cu acte in regula: contract prestari servicii, plata unui zilier conform legislatiei, plata unui membru al asociatiei... Conform art. 35 din legea 230/2007
(5) De asemenea, comitetul executiv decide şi asupra acordării unor drepturi băneşti membrilor asociaţiei de proprietari care desfăşoară activităţi lucrative folositoare acesteia, în limita bugetului de venituri şi cheltuieli adoptat de adunarea generală a proprietarilor

Dar, atentie, aceste venituri sunt considerate venituri salariale si pentru acestea se calculeaza si platesc impozite si contributii conform legii.

Alte discuții în legătură

Plata muncii ocazionale (reparatii) intr-o asociatie de proprietari costelmardare costelmardare Asociatia noastra are nevoie ocazional sa foloseasca pentru reparatii la instalatiile comune, meseriasi care insa nu doresc forme de plata/angajare ca ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez in registrul de casa migaste migaste Sunt administrator, avem un restantier care nu are venituri corespunzatoare si are datorii mari la asociatie; fiind un om priceput s-a hotarat sa presteze ... (vezi toată discuția)
Achizitie materiale lucrare...spatiu comun viorelh viorelh Intentionam sa imprejmuim parcarea privata a blocului si montarea unei porti mobile. Toate bune si frumoase.......acord de principiu locatari...certificat ... (vezi toată discuția)