avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare pensie

Buna ziua,
Mama este nascuta in iulie 1948.
1. In martie1995 a fost pensionata pe caz de boala, gr II de invaliditate cf deciziei de pensionare. A avut o vechime in campul muncii de 21 ani, 5 luni si 14 zile.Ulterior aparitiei Lg. 19/2000 i s-a stabilit un punct de pensie de 0,60278 in 1995, punct ce i s-a mentinut si in dec. 2003 fara sa fie indexat sau corectat anual. Precizez ca nici decizia de pensii din 1995 nu a fost revizuita niciodata.
2. In ianuarie 2007 i s-a emis decizia privind recalcularea pensiei de invaliditate specificandu-se ca drepturile recalculate le va primi incepand cu septembrie 2005. Insa acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent 2013. In decembrie 2007 a primit decizia de trecere la limita de varsta insa si de aceasta data i s-a mentinut vechiul punct de pensie. Dupa calculele facute de ea reiese ca a iesit la varsta de 59/10 ani si trebuia la varsta de 57/10 conform Legii.
3. De asemenea considera ca si stagiul complet de cotizare ar trebui modificat deoarece ea crede ca l-a implinit in 2012. Dupa calculele ei reiese o vechime de 26 ani in 2013.
Mama imi tot spune ca sunt foarte multe greseli la toate aceste decizii si doreste din suflet sa-i spuna un specialist in acest domeniu care sunt aceste greseli deoarece nu se pricepe sa calculeze aceste perioade pentru a depune o contestatie si daca considerati la cele mentionate mai sus ca mai are sanse de recuperare retroactiva a sumelor de bani din perioada respectiva pana in prezent.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:41, 26 Mai 2013
Trecearea la limita de varsta,trebuia facuta incepand cu luna MAI 2006.
La trecerea la limita de varsta,pensia poate creste,sau nu.
Creste in mod sigur,cand nu s-a beneficiat de stagiu potential.
In cazul de fata,s-a beneficiat de stagiu potential(4 ani 4 luni si 16 zile).
Punctele acordate pentru stagiu potential sunt aproximativ 2,622
Punctele acumulate prin pensia de invaliditate(stagiu asimilat)sunt aproximat 2,3
In aceste conditii,punctajul mediu anual nu putea creste,
A ramas acelasi,conform legii.

Legea 19/2000


Art. 64. - (1) La implinirea varstei standard sau a varstei standard reduse conform legii pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.

Stagiul complet de cotizare este de 25 de ani si 10 luni.
Acesta trebuie sa fie in toate deciziile.

Eu nu vad nici o neregula in ceea ce priveste punctajul mediu anual.
Deci si al cuantumului pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie de invaliditate psorinp psorinp Sunt pensionat gradul 2 din anul 2004, nu am avut luat in calculul pensiei perioada de studii de 5 ani facultate la zi , acum am adeverinta pentru aceasta ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie milucarmen milucarmen Buna ziua, am iesit la pensie conform art. 79, alin. 1, lit. b) din Legea nr. 263/2010 si vreau sa stiu daca se recalculeaza pensia dupa limita de varsta sau ... (vezi toată discuția)
Determinarea cuantumului pensiei Giubega Giubega Pensia la limita de varsta poate fi mai mica decat pensia de invaliditate??Mentionez ca am calculat personal dupa graficul de calcul de pe site-ul La ... (vezi toată discuția)