avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical pe perioada preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical pe perioada preavizului

Buna ziua,
am urmatoarea situatie: in data de 29 aprilie am primit decizia de desfiintare a postului si concediere cu art 65. Sunt in preaviz 20 de zile lucratoare, adica pana la data de 29 mai.
In acest moment sunt insarcinata in 8 saptamani, sarcina ce nu am apucat sa o anunt oficial la locul de munca fiind prea mica inainte de a mi se desfiinta postul ( de stiut stiau ca sunt insarcinata, dar nu am dus hartii)
ieri am fost la medicul de familie, mi-a dat un concediu medical de 5 zile, pentru aceasta saptamana ( luni-vineri)
-In aceasta stuatie, preavizul se supenda pana cand? Pana sambata ( zi nelucratoare) sau pana luni?
-Daca luni ma duc si obtin un nou concediu medical, de la medicul ginecolog, din nou se suspenda preavizul?
-Cat concediu medical am dreptul? Exista posibilitatea sa o tin din medical in medical pana la intrarea in prenatal? Am din acest moment 142 de zile, pana la intrare in prenatal
-Angajatorul imi poate refuza plata concediului medical pe vreun motiv?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 29 Mai 2013
Pai eu SUNT concediata ( cu art 65), si sunt in perioada preavizului de 20 de zile. Din ce am inteles, un concediu medical suspenda preavizul......
Vreti sa spuneti ca exista posibilitatea sa nu mi se plateasca concediul medical, sa nu se tina cont de el?
Cat despre controlul la domiciliu, nu e o problema....am recomandare de repaos maxim din partea medcului, deci sunt acasa
Ultima modificare: Marți, 28 Mai 2013
hecuba, utilizator
Nu aveti cum sa fiti inca concediata , atata timp cat sunteti in preaviz .
Eu v-am explicat altceva decat ati inteles dvs.

Poate exista si varianta neplatii concediului medical . O simpla cautare pe acest Forum si veti intalni astfel de situatii.

V-am explicat ca art.60 alin.2 C.mun. da posibilitatea angajatorului sa concedieze un salariat aflat in concediul pentru incapacitate temporara de munca.
De asemenea, angajatorul poate cere ajutorul Casei de Sanatate in verificarea concediului medical.
hecuba a scris:

Cat despre controlul la domiciliu, nu e o problema....am recomandare de repaos maxim din partea medcului, deci sunt acasa

In loc de un simplu concediu medical ati putea avea unul pentru sarcina cu risc.;)Asa nu ridicati suspiciuni angajatorului si evitati situatia expusa mai sus de colegul @freeelis.:)
ela david a scris:

In loc de un simplu concediu medical ati putea avea unul pentru sarcina cu risc.;)Asa nu ridicati suspiciuni angajatorului si evitati situatia expusa mai sus de colegul @freeelis.:)

Concediul de risc maternal am inteles ca se obtine in momentul in care angajatorul nu iti poate optimiza conditiile de la locul de munca.
Cum s-ar putea aplica asta, in cazul meu, avand in vedere ca eu am decizie de concediere dupa incheierea preavizului ( e un singur document care include atat decizia de concediere cat si cea de preaviz), iar in perioada preavizului nu ma prezint la munca

Practic trebuie doar sa stau acasa, sa astept sa treaca cele 20 de zile de preaviz...iar apoi daca vreau, sa intru in somaj, sa ma descurc cu cei 300 de lei /luna ( in conditiile in care tratamentul meu lunar este de 700 lei /luna, necompensabil)...nu cred ca se pune problema reangajarii...cine angajeaza femei gravide? Plus ca e o sarcina delicata ( dupa alte 5 pierderi)

Va rog ajutati-ma sa ma lamuresc, sa inteleg ce pot face sa ma protejez ca gravida.
Are vreun sens sa duc acum hartii la locul de munca sa anunt ca sunt insarcinata? Ar schimba cu ceva?
Trebuie sa anuntati angajatorul ca sunteti insarcinata inainte de a emite decizia de concediere.
In acest sesn, sunteti protejata de art.60 alin.1 lit.c C.mun.

art.60 C.mun.:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Alte discuții în legătură

Preaviz concediere salariata gravida bvr bvr Dragi colegi de forum, As dori sa supun atentiei dvs urmatorul caz: Salariata unei firme primeste preaviz de concediere articolul 65 alin. dupa cateva zile ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc VasiAndreea91 VasiAndreea91 Buna ziua! La multi ani și un an nou fericit! Va rog sa mă ajutați cu o îndrumare, daca se poate! Sunt însărcinată în 19 săptămâni și ... (vezi toată discuția)
Concediile pentru sarcina cu risc Bea123 Bea123 Buna ziua, Sunt insarcinata in 18 saptamani si am sarcina cu risc obstretical crescut, avand recomandare sa stau toata sarcina la pat in concedii ... (vezi toată discuția)