avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... EXCEPTIA INSUFICIENTEI TIMBRARI
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

EXCEPTIA INSUFICIENTEI TIMBRARI

Buna ziua,
Va solicit sprijinul pentru rezolvarea urmatoarei spete:
Am formulat cerere de interventie principala in cadrul unui dosar de partaj bunuri comune, eu fiind creditorul reclamantului la cel de-al doilea termen de judecata.
Desi au trecut mai multe termene de la data la care am formulat cererea de interventie, instanta nu s-a pronuntat asupra cererii de admitere in principiu, insa mi-a pus in vedere sa timbrez cererea de interventie in suma de 194 lei, avand in vedere faptul ca acesta cerere poate fi formulata si pe calea contestatiei la executare. Desi m-am opus initial, considerand ca obligatia achitarii taxei de timbru imi va reveni odata cu admiterea in principiu a cerereii mele, totusi am achitat taxa impusa de instanta. Dupa depunerea dovezii de achitare a taxei de timbruparata a invocat exceptia insuficientei timbrari a cererii de interventie, motivat de faptul ca nu s-a platit conform cererii de chemare in judecata.
Intrebare: se poate discuta cu privire la exceptia insuficientei timbrari inainte de admiterea in principiu a cererii de interventie? Din punctul meu de vedere, doar dupa a.i.p. pot avea calitate procesuala in litigiul respectiv si, deci, drepturile si obligatiile ce imi revin.
Cel mai recent răspuns: Adriana Stanica , Consilier juridic 22:03, 28 Mai 2013
.... logica dvs. ar fi corecta daca s-ar limita numai pe cele 3-4 articole citite si interpretate cum doriti dvs. fara sa tineti cont de alte articole prevazute in codul de procedura civila referitoare la obligatia instantei si la prevederile privind continutul unei actiuni precum si ordinea in care se judeca, etc...


Dupa logica expusa de dvs. ar insemna ca toate procesele sa se judece prima data, macar pentru stabilirea calitatilor procesuale ale partilor care stau in proces si apoi sa se timbreze actiunile!!!

E aberant aceasta logica!

Primul lucru pe care este obligata instanta atunci cand este investita cu o cerere, este daca este corect timbrajul, apoi se discuta alte aspecte cum ar fi: competenta materiala, teritoriala, existenta calitatii procesuale a partilor,exceptia tardivitatii, exceptia autoritatii de lucru judecat, etc.etc.

Codul de procedura civila nu se limiteaza numai la articolele cu privire la cererea de interventie.
Admisibilitatea in principiu a cererii de interventie nu vizeaza calitatea dv de intervenient, ci justificarea interesului pentru care ati intervenint in procesDv sunteti un intervenient ,legea va confera acest statut, nu instanta.
Instanta verifica in ce masura cererea de interventie indeplineste conditiilr prev de art 194 ,in ce masura a fost formulata cu respectarea conditilor impuse de lege ,pr ca pe baza acestora sa stabileasca daca puteti deveni parte in proces.(art. 55 c.pr civ. spune ca sunt parti reclamantul si paratul si tertele persoane interveniente)
(Spre ex o cerere de interventie este inadmisibila in conditiile unei i proceduri necontencioase)
Codul spune, ca instanta se va pronunta in principiu pe admisibilitat, dupa ascultarea intervenientului si a partii. Mergand pe ideea avansata de dv. daca nu aveati nicio calitate pana la momentul admiterii de principiu, atunci codul nu ar mai fi instituit dreptul dv de a fi ascultat de catre instanta,lipsindu-va calitatea in care instanta sa faca acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua !.ce se poate pronunta ?-,,amana pronuntarea,,la ultimul ... bodisin bodisin Buna ziua !.Ce se poate pronunta ?-,,amana pronuntarea,,La ultimul termen de judecata s-a avut in vedere discutarea exceptiilor in procesul civil. Cumva ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru ioanandrei ioanandrei va rog,sa ma ajutati in lamurirea unei situatii. 1.cererea de chemare in judecata se face in tribunal: Instanta constata ca este o cerere ... (vezi toată discuția)
Repunere pe rol ? ioana_26 ioana_26 buna ziua ! am depus la judecatorie o actiune in pretentii ,fiind netimbrata judecatorul a invocat exceptia netimbrarii cererii si printr-o sentinta civila se ... (vezi toată discuția)