avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... taxa judiciara de timbru
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

taxa judiciara de timbru

va rog,sa ma ajutati in lamurirea unei situatii.
1.cererea de chemare in judecata se face in tribunal: Instanta constata ca este o cerere evaluabila in bani. Cere reclamantului sa indice valoarea bunului pentru stabilirea COMPETENTEI DUPA CRITERIUL VALORII.
2.la urmatorul termen : reclamantul indica valoarea ( peste 101.000, 0 ron) si in momentul urmator depune dovada achitarii taxei judiciare de timbru aferente .
3. instanta ramine in pronuntare :admite competenta materiala a tribunalului, pune dosarul pe rol ,da termen de judecata .
4. dupa citeva zile , noi ,vazind dosarul ,constatam ca valoarea platita si regasita in chitanta doveditoare a platii taxei de timbru, gasita la dosar ,este in suma cu mult sub valoarea indicata (100.000,0 ron) .
deci la valoarea declarata : competent TRIBUNALUL
la suma platita ( regasita in chitanta ) : competenta JUDECATORIA

INTREBARI :

a) - la termenul de judecata care urmeaza , trebuie invocata EXCEPTIA INSUFICIENTEI TIMBRARI ?
b) - daca procesul continua in acest fel ( fara sa se indice insuficienta timbrare )l si se ajunge la o instanta superioara ,aceasta se poate autosesiza privind acest lucru iar acest aspect duce la anularea acestui dosar si a sentintei din prima instanta ?
c) - daca cerem instantei constatarea exceptia insuficientei timbrari si instanta indica reclamantului sa complecteze suma pentru a timbra la valoarea declarata ( care a stabilit si competenta materiala a instantei )iar acesta nu doreste sa plateasca , ce se intimpla cu acest proces ?

VA MULTUMESC MULT
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 11:30, 31 Mai 2009
Competenta se stabileste in raport cu valoarea obiectului cererii.
Daca in raport cu acesta valoare s-a calculat gresit taxa de timbru asta nu schimba competenta, ci trebuie completata taxa.
Invocati exceptia.
Daca nu s-ar intampla nimic cu cererea in caz de neplata a taxelor de timbru, le-ar mai plati cineva? (anulata ca netribrata/insuficient timbrata)
care este suma pe care ai vazut-o ca s-a platit pentru taxa de timbru??
valoarea ce trebuia platita este aprox 3267 lei, sper ca am calculat corect
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
Alina Tabara, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare solutie proces decs decs Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care ar fi interpretarea urmatoarei solutii data intr-un proces pe Comercial, avand drept obiect de dosar ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru iustinian13 iustinian13 pana cand se poate plati taxa de timbru? Intr-un dosar reclamanta cere despagubiri de 10.000lei, plateste o taxa de timbru de 300 lei, si spune ca va mai ... (vezi toată discuția)
Calcul gresit taxa de timbru uira uira Sunt parata intr-un dosar de partaj, iar judecatorul a calculat gresit taxa de timbru: 2200 ron in loc de 3200 ron. Este vorba de o simpla greseala de calcul ... (vezi toată discuția)