avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate ca tatal sa nu aiba deloc legatura cu minorii?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate ca tatal sa nu aiba deloc legatura cu minorii?

S-a pronuntat divortul in Romania, dintre o romanca si sotul ei italian. Copiii au fost incredintati mamei, dar are dreptul si tatal sa-i ia cu el, de 2 ori pe luna. Acuma mama cu copii si tatal sunt in Italia.
Problema este ca tatal copiilor, este foarte problematic: are dosare penale, a fost acuzat de pedofilie, are femei la strada, este uns cu toate alifiile si numai comportament de tata nu are. Copii nu vor sa mearga la dansul sub nici o forma, le-a vorbit urat, i-a lovit.

Mama doreste ca la apel, dupa divort, sa se stabileasca prin probe, ca tatal sa nu poata vedea copiii deloc, pentru ca le face rau.
In Italia se asteapta hotararea aceasta din Romania, de catre autoritati. Avocatul de aici din Romania de divort, nu a adus toate probele la dosar, precum ca tatal copiilor este certat cu orice fel de lege.

Se poate?
Autoritatile din Italia au zis ca asteapta o hotarare de genul acesta din Romania. Acuma doar daca se va reduce timpul de vizita la a fi in preajma mamei. Copii chiar au fost loviti de tatal lor si nu vor sa mearga cu el sub nici o forma.

Doar sa-l decada din drepturile parintesti.

De ce sa nu ajunga la decadere? Si dc nu in apel?
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2009
Imparatul, utilizator
Imparatul a scris:

Autoritatile din Italia au zis ca asteapta o hotarare de genul acesta din Romania. Acuma doar daca se va reduce timpul de vizita la a fi in preajma mamei. Copii chiar au fost loviti de tatal lor si nu vor sa mearga cu el sub nici o forma.

Doar sa-l decada din drepturile parintesti.

De ce sa nu ajunga la decadere? Si dc nu in apel?


Nu merge in apel.

Daca exista o hotarare penala pt abuz sexual asa cum ziceti se va ajunge la decaderea din drepturile parintesti ca urmare a pronuntarii unei hotarari judecatoresti penale.Asta e altceva.
Dar nu in apel.
Hotararea penala isi va produce efectele si va inlatura hotararea civila din apel.Practic hotararea din apel nu va mai putea fi executata de el intrucat isi pierde drepturile parintesti.

avocat Claudiu Lascoschi
Eu cred ca merge in apel, daca la fond a existat cerere de interzicere a vizitei.
In apel se pot aduce probe noi, nu vad de ce sa nu mearga.
Evident ca poate merge si pe cale separata, dar ar insemna mai multe demersuri si, cel mai probabil, mai lungi.
Cred ca merge si pe ordonanta presedintiala, caci ar fi in pericol dezvoltarea unui copil, deci se justifica urgenta.
Eu cred ca merge SA CEARA ( nu neaparat sa si primeasca) in apel, daca la fond a existat cerere de interzicere a vizitei in conformitate cu dispozitiile C. pr. civ.Ma refer la procedura si termen.
Dar nu cred ca instanta va admite acest capat de cerere in lipsa unei hotarari judecatoresti penale.
Nu am auzit vreodata ca instanta civila sa poata interzice dreptul la vizita in lipsa unei hotarari judecatoresti penale.Se incalca art 8 din CEDO.

Daca a cerut de abia in apel nu are sanse.

avocat Claudiu Lascoschi
Art.16 alin (1) din legea nr.272/2004 prevede:"Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului."
In apel puteti invoca temeiul de drept anterior mentionat si hotararea penala.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pot obtine oficial informatiile de care aveti nevoie, si probabil daca instanta de judecata le va solicita, oficial, va fi transmisa acea hotarare penala (sau informatii), la instanta din Romania.
In functie de acele probe instanta de apel poate dispune in consecinta.

Av. Cermak
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Renuntare la drepturi parintesti delia.vornic delia.vornic Ca sa trec direct la subiect, situatia este urmatoarea: am divortat de fostul meu sot acum 2 ani, iar in urma divortului, copilul nostru (acum in varsta de ... (vezi toată discuția)
Decaderea tatalui din drepturile parintesti ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am si eu o problema pe care vreau sa o rezolv. Am o fetita de 3 ani , nascuta in Monaco. Eu sunt cetatean roman si tatal cetatean albanez. Copilul ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorilor tatalui troiss troiss care sunt conditiilede incredintare a copiilor minori tatalui si decaderea din drepturile parintesti a mamei (vezi toată discuția)