nu si nu
notarul solicita o expertiza daca exista contestatii
daca nu exista in procedura completa de citare ...merge mai departe
cu alte cuvinte doar in caz de confirmare
Eu va spun sigur ca notarul solicita expertiza si daca este un singur mostenitor testamentar.
Am dus un amic la 3 notari si toti au zis la fel.
Nu eram angajat ca avocat si el a renuntat.
I-am explicat ce as avea de facut daca m-ar angaja ca avocat si a inteles cat era de complicat.
Trebuia sa fortez notarul...ca sa ii fie recunoscut dreptul la mostenire...
Si cum erau 3 notari pe care ii cunosteam trebuia sa aleg in mod aleatoriu un al patrulea pe care sa nu il cunosc...
Deci, desi in mod normal ar trebui sa conteste cineva, notarul refuza sa dezbata mostenirea.
Asta este...
Daca exista si mostenitori legali si legatari desemnati prin testament olograf, mostenitorii legali sunt chemati sa se declare de acord cu testamentul , acesta este practic o recunoastere a scrisului testatorului. Se pot declara de acord cu el si pot cere sau nu reductiunea lui.
In cazul in care nu exista mostenitori legali ci numai legatari fie ei cu orice titlu, universal, cu titlu universal sau particular, notarul nu poate decide daca testamentul este scris sau nu de testator, se cere verificare de scripte si expertiza grafologica...
In ambele cazuri notarul I'l vizeaza spre neschimbare si continua procedura conform situatiei ce se impune.
Dupa parerea mea testamentul care nu respecta cerintele legale este inform...
Ei bine, testamentul atestat de avocat in conditiile legii atesta...identitatea partii, continutul actului si data acestuia.
Astfel ca, nu se mai impune expertiza.
Eu insa am recomandat testamentul de la notar pentru ca notarii isi recunosc actele autentificate de notari, in timp ce testamentul mentionat de mine ( testamentul olograf ) daca nu este atestat de avocat ii duce in mod automat la expertiza.
Si daca sunt mai multi mostenitori in cazul in care partile nu isi contesta drepturile notarul le contesta el...(nu ma refer la reductiune...evident...) refuzand dezbaterea in mod verbal...
In scris inca nu am avut ocazia sa observ daca notarul ar da incheiere de respingere...
Doar daca este fortat de imprejurari ar trebui sa se pronunte in scris...
Cand sunt mai multi mostenitori in general nu prea se mai ajunge la notar...ci la instanta...
Daca sunt mostenitori care nu contesta testamentul si isi dau acordul, notarul nu mai solicita expertiza.
Expertiza se cere numai in cazul in care se impune. Adica mostenitorii contesta testamentul ca ar fi scris de testator sau exista numai legatar conform testamentului olograf. In acest caz, notarul nu are de unde sti ca acel scris este al testatorului si atunci cu alte inscrisuri ale testatorului si testamentul olograf se trimite la expertiza.
Testament
alina_vi
Am auzit ca in noul cod civil testamentul nu mai poate fi atacat. Eu nu am gasit asa ceva. Chiar nu mai sunt recunoscuti mostenitorii rezervatari? Poate fi ... (vezi toată discuția)