avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare

Buna ziua,

In anul 2001 socrii mei ne-au facut act de vanzare cumparare proprietate sotul meu fiind unicul copil. Anul acesta soacra mea a murit iar pe socrul meu de 73 de ani la imbrobodit o tiganca si vrea sa se insoare cu ea. Noi gandind ca are intenti ascunse ncicidecum ca e o femeie cinstita mai ales ca este si mult mai tanara decat el nu prea suntem de acor cu aceasta legatura. Dar nu ne putem intelege cu el si zice ca anuleaza contractul de vanzare cumparare pe care l-a facut cu noi ca se insoara cu ea si ca ii trece ei toata mostenirea. E posibil acest lucru? Poate anula un contract de vanzare cumparare acum dupa ce soacra mea a decedat si dupa atatia ani?
Contractul de v/c presupune forma autentică. Nu cred că există vreun contract încheiat în faţa unui notar în care să nu fie specificat, pe lîngă preţ, faptul achitării acestuia, fapt însuşit de vînzător prin semnarea actului.

Neexistînd vreo prezumţie de gratuitate, cumpărătorii nu trebuie să dovedească nimic, plata preţului fiind atestată de vînzător în însuşi cuprinsul actului.

Fiind vorba despre conţinutul actului încheiat între părţi (şi nu de încheierea notarului), actul face credinţă pînă la dovada contrară. Dovadă care ar trebui să fie făcută de către cel care ar invoca neplata preţului, în speţă, vînzătorul.

Dacă am admite că e altfel, ar însemna să putem supune rezoluţiunii orice contract de v/c a cărui plată nu s-a efectuat prin bancă sau, cel puţin, pe baza a încă unui act între părţi, respectiv chitanţa care să ateste primirea preţului. Or, sub acest aspect, menţiunea din contract potrivit căreia preţul este de ... şi a fost achitat vînzătorului azi, data semnării şi autentificării actului este mai mult decît suficientă.
Au trecut 12 ani de la data incheieri contractului de vanzare cumparare la notariat. In contract este specificat faptul ca suma a fost achitata azi la data semnarii contractului. Deci in aceste conditii mai poate face ceva?
themis a scris:

Contractul de v/c presupune forma autentică. Nu cred că există vreun contract încheiat în faţa unui notar în care să nu fie specificat, pe lîngă preţ, faptul achitării acestuia, fapt însuşit de vînzător prin semnarea actului.



Partile unui contract de vanzare pot introduce orice fel de clauze doresc in contract, cu conditia sa nu aduca atingere ordinii publice si bunelor moravuri. De exemplu, se poate introduce o clauza care prevede ca plata se va face ulterior sau la o anumita data.
Deci eu cred ca exista.

@Themis... Eu vorbeam de dovada efectuarii platii. Cazul prezentat de dvs. are dovada in contract, insa exista situatii in care dovada se face altfel. :sticktongue:

@Marusca, daca au trecut 12 ani o eventuala actiune este prescrisa. Orcum, daca ziceti ca a fost stipulat in contract faptul ca s-a efectuat si plata, atunci nu trebuie sa va faceti griji. Dovada este chiar contractul.
Va rog sa imi spuneti si mie in ce lege scrie ca o eventuala actiune dupa trecerea a 3 ani de la data incheierii contractului se prescrie?
Decretul nr.167 din 1958 privind prescripţia extinctivă.

După intrarea în vigoare a noului cod civil, decretul a fost abrogat, dar prescripţiile obligaţiilor născute înainte de noul cod continuă să fie reglementate potrivit prevederilor decretului.


Alte discuții în legătură

Act de vinzare-cumparare ContSters96930 ContSters96930 Doresc sa stiu daca verisoarei mele ii poate strica actul de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere ,soacra impreuna cu sotul verisoarei,socrul a ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare imobil cu clauza de intretinere, in conditiile in care vanzatorii au renuntat ulterior la clauza, iar imobilul este ipotecat Mimi74 Mimi74 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs calificata in urmatoarea situatie: - cu zece ani in urma, socrii au vandut fiicei si ginerelui un imobil, cu ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar intre mama si fiica. Corinaa08 Corinaa08 Intrebare si ajutor : Eu impreuna cu sotul meu ,vrem sa cumparam o casa proprietatea soacrei mele proprietate capatata in urma unui partaj voluntar incheiat la ... (vezi toată discuția)