avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatoria cu separare de bunuri
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatoria cu separare de bunuri

Ma intereseaza cateva informatii despre aceasta modalitate de a porni intr-o casnicie.Am deja o suma importanta de bani agonisita din munca proprie si ma intereseaza sa iau un credit (in strainatate) dupa casatorie,numai pe numele meu, pt achizitionarea unui imobil (in strainatate).Mentionez ca ne vom casatori in Ro insa avem in vedere sa locuim cel putin o perioada in afara tarii(unde ne aflam si acum).In cazul unui nefericit divort sotia poate intra la partajul unui imobil luat numai pe numele meu in conditiile mai sus mentionate? Actul in sine care prevede casatoria cu separare de bunuri se intocmeste in fata unui notar roman,inaintea casatoriei civile?
Va multumesc!
Codul civil:

Art. 360 Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
(2) Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare dintre soti in timpul casatoriei, in baza careia se va calcula creanta de participare. Daca partile nu au convenit altfel, creanta de participare reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete si va fi datorata de catre sotul a carui masa de achizitii nete este mai mare, putand fi platita in bani sau in natura.

Art. 361 Inventarul bunurilor mobile
(1) La adoptarea acestui regim, notarul public intocmeste un inventar al bunurilor mobile proprii, indiferent de modul lor de dobandire .
(2) Se poate intocmi un inventar si pentru bunurile mobile dobandite in timpul separatiei de bunuri.
(3) In toate cazurile, pentru opozabilitate fata de terti, inventarul se anexeaza la conventia matrimoniala, supunandu-se acelorasi formalitati de publicitate ca si conventia matrimoniala.
(4) In lipsa inventarului se prezuma, pana la proba contrara, ca dreptul de proprietate exclusiva apartine sotului posesor.
(5) Daca bunul a fost dobandit printr-un act juridic supus, potrivit legii, unei conditii de forma pentru validitate ori unor cerinte de publicitate, dreptul de proprietate exclusiva nu se poate dovedi decat prin inscrisul care indeplineste formele cerute de lege.

Adresati-va unui notar public.
Pe scurt, daca ma casatoresc semnand in prealabil o conventie la notar (casatorie cu separare de bunuri) tot ce voi dobandi in timpul casatoriei numai pe numele meu imi va reveni numai mie in cazul unui esec al casniciei...? Este necesar sa precizez ce suma de bani am pus deoparte inaintea casatoriei? Daca am inteles bine, pot anula oricand in timpul casniciei aceasta "casatorie cu separare de bunuri" si pot reveni la regimul cu bunuri comune...Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit!Multumesc anticipat!
In cazul in care optez pt regimul matrimonial cu separare de bunuri un credit imobiliar luat dupa casatorie, numai pe numele meu, presupune ca imobilul in speta imi va reveni numai mie in cazul unui nefericit divort? Multumesc
depinde ce scrieti in conventia de separare de bunuri.ar trebui sa v-o redacteze un specialist, deoarece notarul nu va ofera si consultanta juridica ci doar ia act de vointa dvs. cu cat va fi mai detaliat acordul cu atat va fi mai bine. daca in cazul bunuirlor de dinaite de casatorie lucrurile sunt destul de clare nu la fel se pune problema cu creditul ipotecar ce trebuie detaliat


Sa inteleg ca trebuie sa precizez ca intentionez sa iau un credit,dupa casatorie, pt achizitionarea unei locuinte in nume propriu ?Pot face dovada ca sunt singura care voi plati creditul respectiv ,la care aduc un mare aport din banii achizitionati inaintea casatoriei.Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Prima casa - sot rau platnic greniamerat greniamerat Vreau sa aplic pt un credit prin Prima casa. Veniturile mele proprii mi-ar permite acest lucru, insa am inteles ca s-ar putea sa existe o problema daca sotul ... (vezi toată discuția)