avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce se întâmplã dacã mã angajez în timp ce ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce se întâmplã dacã mã angajez în timp ce beneficiez de ºomaj?

Buna Am si eu o dilema..Sunt si eu in somaj.Somajul l-as avea pana in martie 2014.Sunt in a doua luna de somaj.Daca ma angajez si contractul mi-l face pe 3 luni si continua sa mi-l prelungeasca cu cate 3 luni pana mi se termina somajul si apoi nu imi mai prelungeste contractu ce se va intampla...Reiau somajul sau?astept raspuns multumesc
Cel mai recent răspuns: flore_inger , utilizator 15:11, 4 Iunie 2013
1. Plata indemnizatiei de somaj se va suspenda pana la data incetarii c.i.m. daca c.i.m. este incheiat pe o durata de cel mut 12 luni.

Daca pentru perioada iunie 2013 - martie 2014 veti incheia un c.i.m. pe durata determinata, atunci ,potrivit art.45 alin.1 lit. c din Legea nr.76/2002, se va suspenda plata indemnizaţiei de şomaj. Acesta se va relua la data incetarii c.i.m.

Repunerea în plată, după suspendarea, se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

Art. 45 din Legea nr.76/2002:
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
......
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;
......
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
....

2. Daca veti incheia un c.i.m. pe o durata mai mare de 12 luni sau pe durata nedeternimata, atunci plata indemniztaiei de somaj va inceta, potrivit art.44 lit.a din Legea nr.76/2002.

Art. 44 din Legea nr.76/2002:
Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
.....
Ce inseamna durata de cel mult 12 luni?
Si sa inteleg ca daca contractul determinat trece de perioada martie sa inteleg ca nu voi mai putea relua somajul?
Cel mult 12 luni inseamna fie o singura perioada de 12 luni maxim , fie mai multe perioade care cumulate sa totalizeze maxim 12 luni.

Cand ati intrat in somaj si cand ati incheiat c.i.m.?
pe 27 martie 2013 am intrat in somaj...iar de contract nu pot sa va zic nimic...eu doar am intrebat in cazul in care ma voi angaja daca angajatorul imi va face contracte a cate 3 luni sau a cate 3 luni si apoi 6 luni ma rog....si mi se termina somajul adica martie 2014 ce se va intampla...multumesc

Alte discuții în legătură

Somaj si cim pe durata determinata ContSters324288 ContSters324288 La jumatatea lunii iunie 2014 am intrat in somaj pentru 12 luni. 1. Doresc sa stiu daca ma angajez cu CIM pe durata de 12 luni ... la finalul contractului ... (vezi toată discuția)
La incetarea cim voi primi din nou indemnizatie de somaj? leand leand Buna ziua -dupa 6 luni de somaj am fost incadrat pe perioada nedeterminata timp de 15 luni la expirarea perioadei CIM, se va relua perioada ramasa sau se ... (vezi toată discuția)
Revenire din somaj econo econo Daca un angajat a fost dat in somaj si dupa cateva luni este chemat inapoi, el fiind inca somer indemnizat, i se reactiveaza vechiul contract sau se intocmeste ... (vezi toată discuția)