avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - sotie si 3 copii dintre care unul cu un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - sotie si 3 copii dintre care unul cu un handicap de gradul 1

Sotul meu a decedat si vreau sa stiu ce ar trebui sa fac in legatura cu succesiune. Am si un copil handicapat de gradul unu si as vrea sa stiu daca si el intra la succesiune care sunt cotele care ne revin si daca copii ma pot da afara din casa daca nu ii pot despagubii din casa. Si a un cont la banca in lei in care eu sunt titularul si sotul meu era imputernicit. As dori sa imi spuneti daca si acest cont intra in succesiune. Astept raspuns cat mai curand. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:22, 3 Iunie 2013
In situatia in care casa era si a dvs si a sotului, dvs aveti dreptul la 5/8 din casa.

Daca era doar a sotului aveti 1/4

Banii din cont daca erau comuni, dvs vi se cuvin 5/8, daca era doar ai sotului vi se cuvin 1/4

Nu va da nimeni cu forta afara din casa. Pentru aceasta trebuie facut un partaj.
În principiu, din bunurile comune soţiei îi revine cota de 1/2 în urma încetării comunităţii.

Restul de 1/2 şi bunurile proprii ale soţului decedat intră în masa succesorală. Soţia culege 1/4 iar copiii restul de 3/4 din această masă.

Suma de bani din bancă va intra în masa succesorală dacă este bun comun. banii pot fi bunul dumneavoastră propriu dacă provind dintr-o succesiune, dintr-o donaţie făcută exclusiv dumneavoastră ca bun propriu, din preţul obţinut în urma vînzării unui bun propriu.

Copilul cu handicap este şi el moştenitor. Nu ştiu ce vîrstă are, nu ştiu dacă a fost pus sau nu sub interdicţie, aşa încît nu vă pot da detalii. Cert este că, dacă este minor, veţi avea nevoie de numirea unui curator care să-l asiste/reprezinte, curator pe care îl va numi autoritatea tutelară. Dacă este pus sub interdicţie, va fi reprezentat de tutore. În situaţia în care aţi fost numit tutore, va fi nevoie de un curator, dumneavoastră neputînd să-l reprezentaţi din cauza contrarietăţii de interese.

Notarul la care veţi apela vă va furniza mai multe detalii.

După dezbaterea succesiunii, copiii vor putea cere partajul. Legea vă conferă doar un drept de abitaţie limitat în timp la un an de la deschiderea succesiunii, dar numai dacă, potrivit art.973 c.civil, nu sunteţi titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuință corespunzătoare nevoilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori soimumircea soimumircea In urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila s-a instituit interdictia in ce o priveste pe fica mea majora care este bolnava. Cu acordul meu ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotului supravietuitor? ariana03 ariana03 Buna ziua In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala? (vezi toată discuția)
Bună seara! am o problemă și doresc o îndrumare. este legată ... Andreea. 87 Andreea. 87 Bună seara! Am o problemă și doresc o îndrumare. Este legată de succesiunea unui apartament după decesul tatălui meu. Eu mai am o soră și un frate ... (vezi toată discuția)