avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dizolvare / lichidare SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dizolvare / lichidare SA

O societate pe actiuni care nu si-a majorat capitalul social in 2007/2008 si de atunci nu mai functioneaza, nu are datorii, poate fi dizolvata/lichidata in mod voluntar? Care sunt pasii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 06:41, 6 Iunie 2013
buna ziua,
societatea poate fi dizolvata voluntar.
Trebuie sa realizati urmatorele etape:
• Cerere de inregistrare a mentiunii
• Decizia AGA de dizolvare si - concomitent - de lichidare a societatii prin acordul unanim al asociatilor de impartire a activelor ramase, dupa plata creditorilor, intre asociati, cu mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare/conducere ( original ),
• Daca este cazul :
• imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale ( original )
• avize prealabile prevazute de legile speciale ( ex. Agentia de mediu ).
• Dovada achitarii taxelor legale ( taxa judiciara de timbru in original, timbre judiciare, taxa de registru, tariful de publicare in M.Of. Partea a IV-a ).

Etapa 2 - radierea

• Cerere de radiere
• Certificatul de inregistrare si anexele acestuia ( original )
• Situatia financiara de lichidare
• Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale ( copie )
• Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
• Imputernicirea persoanei desemnate sa indeplineasca formalitatile legale, daca este cazul, in original ( imputernicire speciala in forma autentica, avocatiala, sau delegatie )
• Dovada achitarii taxelor ( taxa judiciara de timbru in original, timbre judiciare, taxa de registru, tariful de publicare in M.Of. Partea a IV-a daca este cazul ).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Oana-Maria Pitiritean, Avocat
Multumesc mult , dar avand in vedere ca in aprilie 2009 la solicitarea finantelor publice a fost numit un lichidator pentru o mica datorie , acum achitata , cine poate convoca acum AGA , administratorul societatii a pierdut acest drept odata cu numirea lichidatorului ? In ce conditii si de cine poate fi facuta revocarea lichidatorului si apoi urmati pasii de dizolvare voluntara ?
Nu ati precizat mai sus ca societatea ar fi in lichidare judiciara...din momentul desemnarii lichidatorului, procedura prevazuta de art. 237 Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale este foarte clara, acesta urmand sa isi desfasoare activitatea conform competentelor ce ii revin pana la radierea societatii din registrul comertului. In aceasta situatie nu se mai poate reveni la lichidarea voluntara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere societate comerciala MOROSANUDRAGOS MOROSANUDRAGOS Buna ziua , In anul 2008 am infiintat impreuna cu sotia o societate comerciala dar in anul 2009 am fost nevoiti sa-i suspendam activitatea datorita ... (vezi toată discuția)
Proces verbal dizolvare srl cu doi actionari carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Are cineva un model de p.v. de dizolvare a unui SRL care are doi actionari ? Urmeaza si lichidarea. ... (vezi toată discuția)
Proceduri de inchidere a unui s.r.l. TRamona TRamona Buna ziua! Sunt asociat unic al unei firme (SRL) pe care doresc sa o inchid din motive economice. Care sunt pasii de urmat avand in vedere ca si eu ... (vezi toată discuția)