avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca nenormata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca nenormata

exista legislatie in vigoare pentru sporul de 25% pentru munca nenormata?
Cel mai recent răspuns: lili2003stoica , utilizator 07:53, 11 Iunie 2013
Nu este prevazut acest spor in nici un act normativ. Poate doar in CCM la nivel de unitate sau in vreo lege speciala.
In ce domeniu lucrati?
Am studiat Lg 284/2010 si sincer nu am gasit un asemenea spor pentru personalul sanitar. Intrucat nu sunt prevazute nici sporuri pt ore suplimentare si nu mai exista nici interdictia de maxim 360 ore suplim/an (existenta in Og 115/2004) consider ca se aplica prev Codului Muncii cu privire la plata orelor suplimentare. In speta se vor plati cu un spor de minim 75% toate orele suplimentare efectuate.

Conf art 122 alin 1 CM munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
Conf art 123 CM
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Pentru sectorul bugetar, in anul 2013, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.

Sporul pentru munca nenormata nu este reglementat de legislatie.
Intr-adevar conf art II art 7 alin 1 OUG 80/2010 modif prin Lg 283/2001 in anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.
Conf art 2 OUG 84/2012 prevederile art II art 7 OUG 80/2011 se aplică în mod corespunzător şi în anul 2013.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare loryk loryk Buna ziua!lucrez in sist.sanitar si as dori sa stiu daca procedura prin care sunt chemata la servici (adica ultima sambata din luna,si anume 4 ore pentru care ... (vezi toată discuția)
Spor sambata duminica Adilica Adilica Daca nu este prevazut in contractul individual de munca nici un spor pt munca desfasurata in zilele de sambata si duminica si angajatorul nu doreste ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)