avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua!lucrez in sist.sanitar si as dori sa stiu daca procedura prin care sunt chemata la servici (adica ultima sambata din luna,si anume 4 ore pentru care primesc alte 4ore in cursul saptamanii) este legala?eu stiam ca zilele de sambata sunt pontate dublu,adica pentru 4ore lucrate sambata sa primesti o zi de 8ore libera.gresesc eu sau imi este incalcat vreun drept?va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 08:40, 6 Iunie 2013
Pentru XY ore lucrate sambata primesti 1 zi libera de repaus saptamanal+spor la salariu pentru orele XY lucrate.
Am scris XY pentru a se intelege ca nu conteaza nr de ore lucrate sambata, tot 1 zi libera primesti.

Conf art 137 CM
(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
va sunt incalcate drepturile. Sesizati ITM-ul.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
@ loryk

Nu este adevarat. Pentru patru ore lucrate sambata se primeste tot patru ore lbere si nu 8 ore.

Nu cred ca va este incakcar un drept, decat daca nu va este compensata munca in zilele de repaus cu timp liber corespunzaror.

Pentru sectorul bugetar, in anul 2013, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
Intr-adevar conf art II art 7 alin 1 OUG 80/2010 modif prin Lg 283/2001 in anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.
Conf art 2 OUG 84/2012 prevederile art II art 7 OUG 80/2011 se aplică în mod corespunzător şi în anul 2013.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate sambata si duminica Cunim Cunim Programul meu este asa: 2 zile lucrez ,8 ore, 2 zile consecutive am liber ( bugetar Dar activitatea nu poate fi intrerupta) . Evident. prind o sambata sau o ... (vezi toată discuția)
Legea 285/2010 mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca art.9 al. 1 din legea 285/2010 mai este in vigoare.Daca da, va rog sa imi spuneti cum i-a fost prelungit termenul de aplicabilitate ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate sambata, duminica si de sarbatori legale costeamioara costeamioara va rog din suflet sa ma lamureasca cineva - lucrez la un camin de batrani unde se asigura continuitate program 12/24/48 ca atare lucrez sambata, duminica si in ... (vezi toată discuția)