avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... HIDROIZOLATIE ACOPERIS. REPARATIA IN GARANTIE ATRAGE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

HIDROIZOLATIE ACOPERIS. REPARATIA IN GARANTIE ATRAGE PRELUNGIREA GARANTIEI ?

Buna ziua ,

In luna august a anului 2003 , asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a incheiat un contract privind executarea serviciilor de hidroizolatie la acoperisul imobilului. Garantia lucrarii este de 7 ani si curge incepand cu data procesului verbal de receptie finala a lucrarii(27.08.2003). Eu locuiesc la ultimul etaj al imobilului respectiv. Incepand din decembrie 2007 au aparut infiltratii in 2 camere ale apartamentului in care locuiesc. In toamna acelui an tocmai incepusem renovarea apartamentului (apucasem sa zugravesc una din camere) si intrerupsesem pana in primavara. Avariile aparute in camera abia renovata au fost destul de mari si a necesitat o noua lucrare de renovare/zugravire. Am anuntat firma care executase hidroizolatia. Dupa o perioada destul de lunga au venit si au reparat. La numai 2 saptamani dupa asa-zisa reparatie , din nou au aparut infiltratii. I-am chemat din nou(anuntand inclusiv administratorul si presedintele asociatiei de proprietari). Au venit din nou si au zis ca au reparat... Si tot asa de vreo 6 ori pe parcursul a 1 an si doua luni. Eu am fost de buna credinta si am tot zi ca a fost de vina ghinionul si nicidecum incompetenta sau reaua-credinta a executantului. Acum , la ultima ninsoare, am luat hotararea sa depun o reclamtie la OPC si apoi sa ii chem in instanta. Insa tot acum am aflat ca la niciuna dintre reparatii , presedintele si administratorul nu au intocmit procese verbale. Nu detin decat fotografii ale avariilor respective si o singura sesizare scrisa facuta catre administratorul asociatiei de proprietari.(celalte au fost facute oral, telefonic) De fiecare data cand au aparut acele infiltratii administratorul a venit si a luat la cunostinta personal . Garantia principala expira in august 2010. Cu ce ma poate afecta lipsa respectivelor procese verbale de reparatie ? Daca in contract nu sunt prevazute alte clauze referitoare la garantie, in cazul unei reparatii curge un nou termen de garantie? Daca DA, care este cadrul legal si cu cat se prelungeste garantia? Pot reclama la OPC/ANPC executantul lucrarii? Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: mateigeamina , utilizator 13:55, 5 Aprilie 2009
mateigeamina a scris:
cadru legal din care reiese acea prelungire in cazul reparatiei in garantie , raportat la faptul ca in contractul initial nu era prevazut asa ceva ( 'pentru fiecare reparatie incepe sa curga un nou termen de garantie' ). Mi-ar fi de foarte mare folos.

Acest lucru reiese indirect din faptul ca raspunderea antreprenorului pentru viciile lucrarii este reglementata pe "lucrare" (codul civil, art 1487: "Întreprinzãtorul rãspunde de lucrãrile persoanelor ce a întrebuintat"), or si reparatia este tot o lucrare. Altfel s-ar ajunge ca la depasirea termenului de garantie initial, antreprenorul sa nu mai raspunda pentru vicii ale reparatiilor foarte recente, ceea ce este ilogic.

Dreptul la actiunea privitoare la viciile ascunse ale unei lucrari executate se prescrie in 6 luni, in cazul in care viciile nu au fost ascunse in mod intentionat (altfel se aplica termenul general de 3 ani). Cele 6 luni incep sa curga de la momentul descoperirii viciilor, dar cel mai tarziu la sfarsitul termenului de garantie conventionala, sau daca nu exista (cum e in cazul reparatiilor) in termen de un an de la predarea lucrarii.

PS: Va rog sa nu citati mesajul imediat anterior, este clar la ce raspundeti.
@ Andreea Lisievici ,

Multumesc pentru lamuriri si pentru timpul pe care mi l-ati acordat ! Mi-ati fost de ajutor.

@ adriantot,

Si dumneavoastra va multumesc mult pentru indrumari ! Raspunsul dvs alaturat raspunsurilor doamnei/domnisoarei Andreea Lisievici ma vor ajuta cu siguranta in eventualitatea chemarii in instanta a firmei respective (in caz ca nu voi reusi o intelegere pe cai amiabile cu dansii) .

Multumesc echipei avocatnet.ro !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infitratie apa din exterior in apartamentul de la parter thesys thesys Buna ziua, Va rog o solutie, daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie. Avem urmatoarea problema: bloc nou de 4 ani, fara subsol ... (vezi toată discuția)
Solutionare hidroizolatie in garantie Coman_69 Coman_69 Buna ziua, Situatia in care suntem locatarii unei scari dintr-un imobil.Lucrarea pt. hidroizolatie a fost efectuata in anul 2005,luna ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu reparatia acoperisului AnamariaPMT AnamariaPMT Buna seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 4 etaje si de curand am achitat lucrarea pentru reparatia hidroizolatiei aferente apartamentului nostru ... (vezi toată discuția)