avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Circulatie in UE cu dovada de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Circulatie in UE cu dovada de circulatie

as dori si eu o informatie.pot circula cu dovada de circulatie in tari UE si non-UE?Dovada este prelungita in fiecare luna.permisul este retinut pana la finalizarea dosarului penal.este vreo posibilitate de al ridica mai devreme?
inteleg ca parerile sunt impartite,dar din ce am inteles si am citit pe internet sunt niste acorduri la nivel de uniune prin care se poate circula cu aceasta dovada.inteleg ca daca arati o hartie care un politist din luxemburg de exemplu nu intelege nimic asa poate si un cetatean din islanda poate sa vina in romania.Nu sunt condamnat pana la proba contrarie am dreptul de a circula.aici nu inteleg eu justitia .pai daca mi-l prelungesti luna de luna timp de un an si inca nu ai definitivat cercetarea penala macar de ce nu mi-au lasat permisul si in momentul in care se constata ca sunt vinovat sau nu imi trimiteau acasa o citatie cum sa ma prezint sa -l predau .asa ce fac stau un an de zile pe tusa ca autoritatile nu se misca indeajuns de repede .
in cazul dovezilor cu drept de circulatie si prelungite luna de luna, daca s-ar restitui permisul pana la finalizarea dosarului cum si-ar mai justifica salariul si timpul procurorii sau judecatorii?
"azi am prelungit dovada la doi invinuiti, au stat doar 5 ore la usa!":)
atat timp cat exista prezumtia de nevinovatie si nu este restrans dreptul de a conduce permisul de conducere nu ar trebui retinut.
dar parlamentarii au alte preocupari mult mai importante.
cioan a scris:
Cunosc un caz in care un conducator auto dintr-o tara membra UE a fost implicat intr-un accident de circulatie pe teritoriul Romaniei. Permisul de conducere i-a fost retinut eliberandu-i-se o dovada care trebuia prelungita lunar. Cu aceasta dovada respectivul conducator auto a circulat in tarile Ue fara nicio problema.

Buna seara..pe dovada eliberata de Politia Rutiera scrie undeva "valabila doar pe teritoriul Romaniei" sau ma insel?

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
In acest caz sunt 2 aspecte de fapt.
1.Daca politia romana il lasa sa iasa tin tara.
2.Daca ar avea probleme in tarile UE, sau in care dintre tari.
Probabil ca exista o conventie europeana intre statele UE si acestea recunosc anumite drepturi pentru cetatenii lor.
Insa, exista si posibilitatea ca respectiva conventie sa nu fie ratificata de toate statele membre ale UE.

Directiva 91/439/CEE-recunoasterea reciproca a permiselor si implicit a dreptului de a conduce autovehicule;
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
mariustec a scris:

cioan a scris:

Cunosc un caz in care un conducator auto dintr-o tara membra UE a fost implicat intr-un accident de circulatie pe teritoriul Romaniei. Permisul de conducere i-a fost retinut eliberandu-i-se o dovada care trebuia prelungita lunar. Cu aceasta dovada respectivul conducator auto a circulat in tarile Ue fara nicio problema.

Buna seara..pe dovada eliberata de Politia Rutiera scrie undeva "valabila doar pe teritoriul Romaniei" sau ma insel?

In cazul la care m-am referit este vorba de un cetatean roman cu domiciliul intr-un stat membra UE, angajat la firma de transport international cu sediul in statul respectiv care efectuat in mod curent transporturi de marfuri in Romania. Accidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei. Lunar se prezenta la procurorul de caz pentru aprobarea prelungirii dovezii de circulatie. Asta timp de aproximativ 4 ani. In iarna trecuta respectivul conducator auto a primit solutia procurorului de NUP. Asadar, acel conducator auto a circulat pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul statul unde firma de transport avea sediul precum si pe teritoriile altor state membre UE. Acesta este un caz real, dar din motive deontologice nu pot divulga identitatea persoanei, a firmei de transport si nici a tarii unde are domiciliul respectiva persoana.
Pe dovada scrie clar... Valabila pe teritoriul Romaniei .

Alte discuții în legătură

Permis auto pierdut Rodica Drumea Rodica Drumea permis auto obtinut in Italia pierdut in Romania. cum trebuie procedat in aceasta situatie? Mai poate conduce si cat timp? (vezi toată discuția)
Dovada provizorie. conducere in afara tarii Cristianna Cristianna Buna ziua!Se poate circula in strainatate cu dovada provizorie?Banuiesc ca nu,dar vreau sa stiu daca exista o solutie pentru astfel de probleme.Se poate face ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere suspendat in anglia cmf139 cmf139 Am primit o interdictie de a mai conduce in Anglia pe timp de un an datorita nivelului de alcool in timpul verificarii de catre politie. Mentionez ca permisul ... (vezi toată discuția)