avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salarizare sambata si duminica
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salarizare sambata si duminica

Daca un salariat lucreaza sambata sau duminica cum se recupereaza zilele libere? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 11:47, 7 Iunie 2013
Conform Codului Muncii:

"Articolul 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia."

sau

"Articolul 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza."
Programul de lucru, pe zile, al unui angajat trebuie sa fie de 5 zile lucrate + 2 zile de repaus saptamanal (de regula sambata si duminica), conf art 113 alin 1 CM corob cu art 137 alin 1 CM.
Deci cand stabiliti programul de lucru al angajatilor il stabiliti in asa fel incat sa respecte prev legale, in asa fel incat sa nu fie nevoie de recuperare. Adica daca firma functioneaza si sambata si duminica, atunci, conf art 137 alin 2-3 CM, angajatii care vor lucra in week-end vor avea 2 zile de repaus saptamanal in alte 2 zile ale saptamanii, stabilite prin RI, in asa fel incat sa se respecte programul de 5 zile lucr+2 zile libere de repaus.
Totusi daca apar situatii de exceptie, atunci conf art 137 alin 4 CM zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca suplimentara dijmarescu dijmarescu Buna ziua Am urmatoarea situatie O societate/regie , de pilda Compania Apa, are o spartura si este nevoita sa cheme salariati de acasa dupa orele de program ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna, Este legal daca un angajator alege intre a plati angajatii care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica doar cu spor de ... (vezi toată discuția)
Angajati care lucreaza sambata Elssa Elssa Un angajat a fost chemat la lucru intr-o zi de sambata (in cadrul firmei la care lucrez de obicei nu se lucreaza sambata si duminica dar mai sunt astfel de ... (vezi toată discuția)