avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie - munca in tara si in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie - munca in tara si in strainatate

Buna ziua ,as vrea sa stiu ce documente trebuiesc pentru intocmirea doasarului de pensionare pentru o persoana care pana in 2007 a lucrat in Romania dupa care in afara tarii (Italia) dar nu pentru o firma romaneasca,se pot cumula perioadele lucrate in tara cu cele lucrate in strainatate,va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Annamarianna , utilizator 10:42, 12 Iunie 2013
1. Art. 19 din Legea nr.263/2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.

2. In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

3. In ceea ce priveste confirmarea perioadelor de asigurare realizate în Italia, la cererea dvs., casa teritorială de pensii la care sunteti asigurat în acel moment si de care apartineti teritorial cu domiciliul, reconstituie cariera dvs. profesională, cu cel puţin un an înaintea datei la care atingeti vârsta de pensionare.
Pentru a facilita îndeplinirea formalităţilor de reconstituire a carierei profesionale, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.
[ link extern ]
va multumesc pentru rapiditatea cu care mi-ati raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensie marusia76 marusia76 Buna ziua! Am o intrebare va rog. Mama a iesit la pensie anticipata ,apoi in cea de drept dar in toata aceasta perioada a avut contract de munca 4 ore ... (vezi toată discuția)
Vechimea muncii in strainatate mariagabriela07 mariagabriela07 Buna ziua!Amlucrat 6 ani in Italia cu contract de munca.Doresc sa stiu care sunt pasii pt inregistrarea acestora IN Romania,si daca am dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)
Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)