avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ce tip de contract se incheie pentru vanzarea de date?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ce tip de contract se incheie pentru vanzarea de date?

Buna ziua,

Sub ce forma pot fi vandute informatii? Este vorba despre baza de date a unui site din domeniul medical pe care il detin. Informatiile care mi-au fost solicitate sunt date despre clinicile medicale inscrise in sistem (nume, cui, adresa, localitate, telefon, specialitati medicale si persoane de contact - nume, prenume si functie).

Este prima data cand primesc astfel de solicitare, dar stiu ca se practica. Este legal sa vand aceste date? Ce tip de contract se incheie? Este ok un contract comun de vanzare - cumparare? Aveti cumva un model de contract?

Imi puteti indica si o lege care reglementeaza vanzarea de date?

Va multumesc!
Situatia este asemanatoare cu ONRC ? care furnizeaza informatii contra cost . Se pare ca nu este vorba de un contract ci de obiectul de activitate pe care-l aveti Dumneavoastra
Inteleg ca printre informatiile de natura corporate (adica date despre clinicile medicale), exista si date personale ce apartin unor angajati ai acestor clinici (persoanele de contact).

Vanzarea bazelor de date ce contin date personale este riscanta - chiar daca se practica.

E util sa stiti daca acele persoane de contact va permit sa le dezvaluiti datele catre terti (de exemplu, catre persoana care vrea sa va cumpere baza de date).

Nu exista un act normativ care reglementeaza "vanzarea de date". Redactarea fiecarui contract presupune, pe langa aspectele contractuale standard, si verificarea legislatiei specifice naturii si scopului acelui contract.

E recomandabil sa fiti asistat de un specialist.
Buna seara, va multumesc pentru raspuns.

Totusi, ce fel de contract se incheie? Un contract de vanzare-cumparare?

Datele pe care le detinem despre companii sunt aproximativ cele de la ONRC - cui, j, adresa, telefon, email de office, ceva date financiare.

Avem si date despre persoane - nume, prenume, functie, telefon de serviciu. Nu avem un acord din partea acestor persoane de a le fi dezvaluite datele catre terti. Datele despre aceste persoane pot fi vandute? In ce cadru legal?

Multumesc.

PS: obiectul de activitate al firmei este Activitati ale portalurilor web.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
ramiha, utilizator
Este irelevanta denumirea contractului. Conteaza tipul clauzelor pe care contractul le contine. Unele clauze pot fi specifice contractului de vanzare, altele nu. Din punctul meu de vedere, este inutil un contract neavizat de cineva cu experienta juridica.

Sfatul meu anterior se refera exact la datele personale ale indivizilor - persoane fizice. Cine vinde date personale, fara sa aiba acordul acelor persoane, risca sa fie sanctionat pe legislatia privind protectia datelor cu caracter personal.
Atentie mare, dumneavoastra prelucrati cu acesta date cu caracter special nu doar personal si anume CNP ... este necesar avizul celor de la Dataprot. Va trebuii sa fiti operator de date cu carater personal si sa specificati de ce anume se vinde baza de date
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
Burghardt Norbert,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"publicitate" nesolicitata ciprian_ntz ciprian_ntz Nici nu stiu unde sa incadrez aceasta intrebare... sper totusi ca am nimerit bine, daca nu, rog moderatorii sa mute discutia unde considera de cuviinta. Ideea ... (vezi toată discuția)
Legea 677 - date cu un caracter personal cenush cenush Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca un operator de date cu caracter personal care a colectat date cu caracter personal in timpul unei campanii ... (vezi toată discuția)
Protectia datelor cu caracter personal VictorArditti VictorArditti Asociatia de proprietari are, prin prisma noii legi a datelor cu caracter personal, voie sa imi spuna numele si prenumele la avizier pentru restante? Ma rog, ... (vezi toată discuția)