avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Prestari servicii de reparatii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Prestari servicii de reparatii intracomunitare

Buna,
Am urmatoarea intrebare: O societatea din Romania inregistrata ca platitor de tva si declarata in Reg. Operatorilor Intracomunitari presteaza servicii ( de reparatii pentru aparate de frig, exemplu vitrine frigorifice) catre firme din Italia care nu sunt platitoare de tva ( verificate in Vies), sau catre persoane fizice autorizate ( se cheama P.IVA ) . Cum emit factura cu tva ? Unde o declar in declaratia 300, iar in acest caz se mai declara si in declaratia 390?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana1978 , utilizator 17:51, 16 Iunie 2013
Regula generala e potrivit art. 133 (2) din Cod fiscal:

Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Norme:

(7) Serviciile pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliţi în România către beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliţi pe teritoriul Comunităţii, se numesc prestări de servicii intracomunitare şi se declară în declaraţia recapitulativă, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, dacă nu beneficiază de o scutire de taxă. Persoanele impozabile care prestează astfel de servicii şi care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA trebuie să îndeplinească obligaţiile specifice de înregistrare în scopuri de TVA prevăzute la art. 153 şi 153^1 din Codul fiscal.


(9) În cazul serviciilor pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, prestate de persoane impozabile stabilite în România, atunci când beneficiarul este o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru şi serviciul este prestat către sediul activităţii economice sau un sediu fix aflat în alt stat membru decât România, prestatorul trebuie să facă dovada că beneficiarul este o persoană impozabilă şi că este stabilit în Comunitate. Se consideră că această condiţie este îndeplinită atunci când beneficiarul comunică prestatorului o adresă a sediului activităţii economice sau, după caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum şi un cod valabil de TVA atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru, inclusiv în cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA. Dacă nu dispune de informaţii contrare, prestatorul poate considera că un client stabilit în Comunitate are statutul de persoană impozabilă:

a) atunci când respectivul client i-a comunicat codul său individual de înregistrare în scopuri de TVA şi dacă prestatorul obţine confirmarea validităţii codului de înregistrare respectiv, precum şi a numelui/denumirii şi adresei aferente acestuia în conformitate cu art. 31 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă şi combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată;

b) atunci când beneficiarul nu a primit încă un cod individual de înregistrare în scopuri de TVA, însă îl informează pe prestator că a depus o cerere în acest sens, şi dacă prestatorul obţine orice altă dovadă care demonstrează că clientul este o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă care trebuie să fie înregistrată în scopuri de TVA, precum şi dacă efectuează o verificare la un nivel rezonabil a exactităţii informaţiilor furnizate de client, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identităţii ori a plăţii. Dacă nu dispune de informaţii contrare, prestatorul poate considera că un client stabilit în Comunitate are statutul de persoană neimpozabilă atunci când demonstrează că acel client nu i-a comunicat codul său individual de înregistrare în scopuri de TVA, aplicându-se celelalte reguli prevăzute de art. 133 din Codul fiscal, în funcţie de natura serviciului. . Prevederile prezentului alineat se completează cu prevederile alin. (4).


DEci daca clientul nu va comunica cod valid de TVA din Italia (Partita IVA), se considera ca clientul e persoana neimpozabila si se merge pe art .133 (3)

(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Deci factura cu TVA 24%.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor de tva - factura fara tva in spatiul ue? ionutr81 ionutr81 buna ziua, Situatia existenta: in romania exista o firma neplatitoare de TVA care emitea facturi catre o firma din UK tot neplatitoare de TVA, binenteles ... (vezi toată discuția)
Tva servicii intracomunitare Mihaela Gheorghita Mihaela Gheorghita buna ziua, o soc.inreg.in scopuri de tva ,din romania presteaza servicii de internet pt.o soc. din suedia. Sv.sunt utilizate in romania , dar ... (vezi toată discuția)
Analiza cod fiscal ContSters256771 ContSters256771 Stimati colegi doresc sa supun atentiei dvs urmatoarea chestiune: Atunci cand se realizeaza prestari sau achizitii de servicii intracomunitare schimbul de ... (vezi toată discuția)