avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PENSIE DE URMAS
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PENSIE DE URMAS

Vaduva de 13 ani, detinatoare de pensie de urmas de un an de zile in valoare de 380 de lei, vreau sa stiu daca primesc acel ajutor de pensie pentru vaduvele ce nu s-au recasatorit.va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:05, 12 Iunie 2013
De unde ati auzit ca exista un "ajutor de pensie pentru vaduvele ce nu s-au recasatorit"?


Ajutorul pentru sotul supravietuitor (pentru pensionari)

Legea 578/2004 prevede acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, daca a fost o casnicie de minim 5 ani si daca sotul supravietuitor este pensionar din Sistemul Public de Pensii, are cel puţin vârsta standard de pensionare si nu s-a recasatorit.

Sunt 2 situatii in care se poate afla sotul supravietuitor:

A. beneficiază de pensie de stat sau atât de pensie de stat cât şi în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori


B. primeşte numai pensie stabilită în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori

Cuantumul ajutorului lunar are urmatoarele valori :
a. durată a căsătoriei de 5 ani: 57 lei (A) sau 22 lei (B)
b. durată a căsătoriei de 6 ani: 68 lei (A) sau 27 lei (B)
c. durată a căsătoriei de 7 ani: 80 lei (A) sau 31 lei (B)
d. durată a căsătoriei de 8 ani: 91 lei (A) sau 36 lei (B)
e. durată a căsătoriei de 9 ani: 102 lei (A) sau 40 lei (B)
f. durată a căsătoriei de minim 10 ani: 113 lei (A) sau 44 lei (B)


Dosarul de solicitare se depune la Casa Judeteana de Pensii si include: cerere; copia actului de identitate din care să rezulte codul numeric personal; copia de pe certificatul de naştere al soţului supravieţuitor, certificatului de căsătorie şi certificatului de deces al soţului decedat; copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii cererii de pensionare la CJP, anterior decesului, a soţului decedat; copia deciziei de pensie/talonului de pensie sau, după caz, dovada depunerii cererii de pensio-nare la CJP a soţului supravieţuitor

Ajutorul se acordă începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii.Pentru mai multe amanunte intrati pe:
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de vaduv bennyv bennyv Am si eu o intrebare la care sunt nedumerit. Bunica mea in varsta de 69 de ani beneficiaza de pensie de urmas in valoare de 364 lei, dar nu poate beneficia ... (vezi toată discuția)
Ajutorul lunar pentru soþul supravieþuitor simpatyk simpatyk Buna ziua Am o matuse care are pensie de urmas dupa sotul ei si vrea sa stie daca poate lua si Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor Legea nr. 578/2004 ... (vezi toată discuția)
Legea 255/2007 vali63 vali63 Mama mea primeste o pensie de urmas de 25 lei, mai primeste o pensie de veteran de razboi de 50 lei, mai poate beneficia de ajutorul de 113 lei conform legii ... (vezi toată discuția)