avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neintelegeri intre succesibili
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neintelegeri intre succesibili

Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi spuneti daca, in situatia in care mostenitorii nu se inteleg intre ei in ceea ce priveste deschiderea succesiunii, unul dintre mostenitori poate solicita succesiune individuala?

Multumesc frumos,
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 11:15, 15 Iunie 2013
Nu exista aceasta notiune sau posibilitate.
Succesiunea este o procedura care se raporteaza la defunct si nu la mostenitori
Daca nu se poate rezolva prin notariat e recomandat sa dati o declaratie de acceptare daca sunteti inca in termenul de acceptare, apoi va trebui sa va adresati unui mediator pentru a incerca sa rezolvati prin mediere situatia. Daca vor refuza medierea sau nu se va solutiona nici pe aceasta cale, va ramane procedura prin instanta.
Pot da doar eu aceasta declaratie de acceptare a succesiunii? va intreb deoarece ceilalti mostenitori nu vor sa deschida succesiunea din lipsa de fonduri, si stiu ca in cazul in care trece 1 an de la deces si nu se deschide succesiunea se platesc niste taxe mai mari.
Am intrebat de succesiune individuala deoarece auzisem ca in noul cod civil se mentioneaza posibilitatea efectuarii succesiunii individuale pentru partea ce imi revine.

Multumesc frumos
Nu ati auzit Bine! Nu se poate! Procedura succesorala vizeaza toti mostenitorii. Dvs nu va puteti lua cota parte din Casa si sa o mutati in alta parte sa zicem....
Dati declaratia de acceptare in termen de un an. Cat priveste impozitul sunteti scutita pana in doi ani de la deces, nu un an.
Daca nu va intelegeti sa dezbateti la notar apelati la instanta, nu inainte de a merge la notar pt o incheiere prealabila si obligatorie pt instanta.
Aceasta declaratie de acceptare trebuie data de toti mostenitorii? pot merge doar eu sa dau aceasta declaratie sau sunt conditionata si de ceilalti mostenitori? Este vorba de succesiunea aferenta bunurilor bunicilor mei. Tatal meu a decedat anul acesta, am deschis succesiunea in urma mortii lui, insa pentru a o finaliza trebuie sa se faca succesiunea aferenta bunurilor care au apartinut bunicilor mei, succesiune pe care fratii tatalui meu nu vor sa o faca pe motiv ca nu au disponibilitati banesti. Ce pot sa fac in aceasta situatie? nu pot sa acopar eu toate cheltuielile legate de succesiunea bunicilor mei....

Va multumesc pentru raspuns
Dvs dati o declaratie de acceptare a succesiunii pentru tatal dvs. Apoi prin retransmitere veti avea dreptul la mostenirea dupa bunici, partea ce I se cuvenea tatalui. Daca nu va intelegeti cu ceilalalti mostenitori trebuie sa mergeti in instanta.

Alte discuții în legătură

Locuiesc in sua si vreau sa fac renuntare la succesiune VZI VZI buna ziua Am dubla cetatenie si locuiesc in SUA. Tatal meu a decedat in 1994 si s-a dezbatut succesiunea pe legea de atunci la notariat de stat. In 1991 era ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez? andamonica andamonica buna ziua .....sunt intr-un mare impas si as dori ca cineva sa ma ajute cu niste sfaturi...dar sa incep cu inceputul.... bunicul meu s-a judecat mai multi ani ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama decedata tata vitreg miky68 miky68 mama a decedat acum 5 zile si a ramas sotul ei care este tatal vitreg pentru mine si fratele meu .Ce trebuie sa fac pentru a nu pierde dreptul de mostenitor ... (vezi toată discuția)