Va rog frumos sa-mi spuneti daca, in situatia in care mostenitorii nu se inteleg intre ei in ceea ce priveste deschiderea succesiunii, unul dintre mostenitori poate solicita succesiune individuala?
Luati in calcul ca la instanta va trebui sa platiti 3% taxa timbru la valoarea masei succesorale.In caz ca aveti venituri nete 300 ron lunar, veti fi scutit.Pt. 600 ron lunar net, taxa se micsoreaza cu 1/2.
Va recomand sa finalizati intai succesiunea dupa tatal dvs. O puteti face pentru alte bunuri decat cele pe care le mosteneste de la parintii sai. In cazul in care nu exista alte bunuri se poate elibera certificat de calitate de mostenitor, care va este util in procedurile care vor urma pentru succesiunea bunicilor.
Declaratia de acceptare a succesiunii dupa bunici v-am recomandat-o in cazul in care ei sunt decedati de mai putin de un an. Inteleg ca tatal este cel decedat recent, deci trag concluzia ca este posibil ca bunicii sa fi decedat cu mult timp in urma, ceea ce inseamna ca nu o sa mai dati declaratie de acceptare a succesiunii lor, ci o sa dovediti ca acceptarea a avut loc in mod tacit.
Puteti sa va adresati biroului notarial competent de la ultimul domiciliu al bunicilor pentru a-i cita pe ceilanti mostenitori in vederea dezbaterii procedurii succesorale. Fiind in situatia unui fapt concret, exista posibilitatea ca ceilanti mostenitori sa faca totusi succesiunea. Daca nu va intelegeti, notarul va v-a elibera un certificat necesar procedurii pe cale judecatoreasca.
Inainte de a va adresa instantei, sunteti obligat sa parcurgeti etapa medierii, aceasta fiind o alta etapa in care exista posibilitatea sa ajungeti la o intelegere.
Daca parcurgand toate aceste etape nu solutionati litigiul, va adresati instantei judecatoresti de la ultimul domiciliu al bunicilor, in care puteti sa solicitati atat succesiunea cat si partajul.
Acestea sunt caile legale pe care le aveti la indemana.
Cum sa procedez?
andamonica
buna ziua .....sunt intr-un mare impas si as dori ca cineva sa ma ajute cu niste sfaturi...dar sa incep cu inceputul....
bunicul meu s-a judecat mai multi ani ... (vezi toată discuția)