avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris

Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :"angajatul indeplineste si alte sarcini profesionale care au legatura directa cu activitatea depusa in cadrul companiei, la cererea superiorului direct".
Mai exact trebuie sa fac cateva sarcini (ex:rapoarte si alte explicatii) pentru indeplinirea carora trebuie sa stau peste program . Aceste rapoarte nu le fac si colegii mei si in plus programul comunicat este de 10 ore si jumatate.Ore suplimentare nu se platesc.
Intrebarea mea este legal sa primesc avertisment pentru aceasta situatie? Ca seful meu ma pune sa fac din ce in ce mai multe lucururi sub acoperirea articolului "angajatul indeplineste si alte sarcini profesionale care au legatura directa cu activitatea depusa in cadrul companiei, la cererea superiorului direct".
Mai mult , dupa ce m-a amenintat ca daca nu plec de bunavoie prin demisie ,poate invoca concedierea pe neindeplinirea sarcinilor de serviciu mentionate mai sus.
Pai asa poate sa imi dea la infinit sarcini si sa zica ca nu le indeplinesc. Acum am semnat si o foaie unde este specificat un target de vanzari( pe care eu am mentionat ca nu sunt de acord cu el).
Revin cu intrebarea: este legal sa ma sanctioneze chiar cu concedierea?
Sau doar ma preseaza sa cedez psihic:(

Mai adaug ca amemnat o hartie care se numeste plan de actiune si in care este specificat ca trebuie sa indeplinesc niste sarcini pe care colegii mei nu le fac. are vreo valoare aceasta hartie daca nu este act aditional la contractual de munca?Mai este precizat ca daca nu le fac timpe o luna inseamna ca nu respect fisa postului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 16 Iunie 2013
Neindeplinirea atributiilor stabilite in fisa postului poate duce si la aplicarea sanctiunii desfacerii disciplinare a c.i.m.

1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Din ceea ce spuneti dvs reiese ca angajatorul este acoperit prin aceasta clauza si imi poate da orice sarcina suplimentara ca apoi sa spuna ca nu imi indeplinesc atributiile si sa ma concedieze.
Este acoperit, in mare parte. Trebuia sa semnati fisa postului , sub rezerva legalitatii acelei prevederi.
Nu ar trebui sa fie clar specificate undeva ce inseamna aceste sarcini? Asa orice angajator ar putea adauga aceasta clauza ca sa fie acoperit.
Chiar daca ar trebui sa fie clar precizate atributiile intr-o fisa a postului , salariatul nu poate fi exonerat de raspundere deoarece a acceptat o fisa a postului care contine asa ceva.

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pentru absente nemotivate laura-jurist laura-jurist Buna ziua Se poate dispune desfacere CIM pentru absente nemotivate mai mari de 5 zile consecutive de la locul de munca FARA cercetare ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz tonyhadar tonyhadar as vrea sa stiu daca faptul ca angajatorul nu a fost in stare sa produca o fisa a postului intr-un termen de doua luni imi da dreptul sa demisionez fara ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)