avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere CIM pentru absente nemotivate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere CIM pentru absente nemotivate

Buna ziua

Se poate dispune desfacere CIM pentru absente nemotivate mai mari de 5 zile consecutive de la locul de munca FARA cercetare disciplinara???:P

Multumesc
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 14:53, 23 Martie 2015
Fara cercetare nu se poate face nimic impotriva salariatului. Cat priveste absentarea si numarul de zile, acestea trebuie expres specificate in regulamentul intern si fisa postului sau contractul de munca.
Multumesc.
Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute,
nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
...

art.248 C.mun.
1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
.....

Prin urmare, in afara aplicarii sanctiunii avertismentului , celelalte sanctiuni disciplinare se aplica numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abatere disciplinara Ramona24 Ramona24 Buna ziua. ART. 249 alin.2din Codul Munciispuneca- Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune. In concret daca de ex. pt ... (vezi toată discuția)
Absent nemotivat de la servici ( timp de doua zile ) ? ContSters112256 ContSters112256 Care ar fii masurile legale atr. din lege ? Este obligatoriu sa dai explicati cu privire la absenta? (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)