avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii in cazul ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii in cazul in care politia a facut p.v.?

Dupa aproape o luna de zile am fost instiintat de asigurator ca nu se poate da acceptul de plata decat dupa finalizarea verificarilor suplimentare.
Intrebarea mea este daca au dreptul sa faca verificari suplimentare in conditiile in care Art. 36 la alin (3) din ordinul CSA Nr. 14/2011 spune: "Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de cel mult 3 luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.".
Vinovatul cu producerea accidentului a primit p.v cu amenda de la politie, deci nu s-a mers pe cale amiabila in accident fiind implicate 4 masini. La 2 dintre proprietarii masinilor deja s-a rezolvat cu plata daunelor (unul din ei are dauna totala iar altul i-si repara masina).
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:20, 16 Iunie 2013
Asiguratorul nu face investigatii proprii in cazul in care accidentul de circulatie face obiectul unui dosar de cercetare penala.
Nu e cercetat penal cel vinovat. Procesul verbal facut de politie este cel de contraventie in care s-a descris evenimentul si a carui copie conforma cu originalul am depus-o la deschiderea dosarului de dauna. In acest caz sintagma de "cercetari efectuate de autoritatile publice" este valabila sau nu? Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
Stef0n, utilizator
Nu e, procesul verbal emis de politie nu are autoritate de lucru judecat. Textul de lege se refera in cauza unei anchete penale, unde desfasurarea pasilor este mai complexa, fiecare dintre parti putand da declaratii, solicita probe precum : expertize, audiere de martori, etc.
Asiguratorul este indreptatit sa faca investigatiile necesare, problema care trebuie sa o urmariti dvs. e ...ce va face asiguratorul aceste trei luni pe care le are la dispozitie, potrivit legii? dvs. puteti cere, indreptatit, penalizarile de 0,1 sau 0,2%/zi intarziere daca se va dovedi ca acesta a invocat termenul de trei luni degeaba... ( adica fara sa faca nimic).
Dupa cum se contureaza situatia, pregatiti-va de recuperarea despagubirii pe cale judecatoreasca.
Da, asiguratorul poate face propriile investigatii in termen de maxim 3 luni de la data avizarii daunei si in cazul in care accidentul soldat doar cu pagube materiale a fost protocolat de Politia Rutiera. Faptul ca protagonistii unui accident au declarat pe propria raspundere ca accidentul s-a produs in anumite circumstante nu certifica si veridicitatea celor declarate . In aceeasi ordine de idei agentul constatator al avariilor nu are nici calitate de expert prin care sa certifice faptul ca avariile s-au produs in conditiile declarate de soferi.
amdauna a scris:

In aceeasi ordine de idei agentul constatator al avariilor nu are nici calitate de expert prin care sa certifice faptul ca avariile s-au produs in conditiile declarate de soferi.



Daca este nevoie apeleaza la serviciile unui expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investigatii suplimentare rca lord_costin lord_costin As dori si eu o informatie in legatura cu un dosar de dauna la o firma RCA. Dupa accident am fost la politie am dat declaratii, politistul de acolo l-a dat pe ... (vezi toată discuția)
Au dreptul sa desfasoare ancheta? catalinastr catalinastr Buna Tuturor, problema pe scurt e simpla: accident de masina, vinovat celalalt sofer, mi-a iesit dauna totala pe masina, trebuie sa recuperez banii de la rca ... (vezi toată discuția)
Plata despagubirii rca goina4444 goina4444 buna ziua,acum 14 zile,am avut o tamponare cu o alta masina care avea rca la [EDITAT] si find vinovat soferul din masina cealalta care a si recunoscut,ne-am ... (vezi toată discuția)