avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz & problema ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz & problema ITM

Buna ziua.
In urma unei sesizari catre ITM in legatura cu intarzierea/neplata salariului a angajatorului am primit un raspuns vag care include cateva articole din codul muncii si urmatoarea chestie: in luna ianuarie angajatorul a informat itm ca este in lipsa de lichiditati si ca timp de 6 luni plata salariului se va reesalona intr-un termen de maxim 60 de zile,informarea asta este semnata de catre reprezentatii angajatilor (angajati care nu au fost informati despre asa ceva,a fost aflat acest lucru prin aceasta sesizare catre ITM).
Acum intrebarile sunt urmatoarele:
Cum se poate asa ceva?In codul munci scrie clar ca plata salariului trebuie facuta cel putin o data pe luna (lucru care angajatorul nu l-a facut,a platit un salariu la doua luni)
Angajatul isi poate da demisia fara preaviz cu motivul nerespectarii contractului de munca?Inca de la angajare,angajatorul nu a platit salariile la timp,tot timpul au fost platite cu cel putin o saptamana intarziere.

O alta problema ar fi urmatoarea: ITM a trimis acelasi raspuns (cu tot cu datele personale a celui care a facut plangearea) catre ANGAJATOR.Din cate stiu datele personale nu ar fi trebuit furnizate angajatorului.Se poate face o plangere undeva in legatura cu asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 16 Iunie 2013
Da, puteti demisioa fara preaviz, asa cum v-am mai spus si anterior chiar daca a fost instiintat ITM-ul.
Termenul maxim de plata a restantelor de catre angajator in caz de dimise este data prevazuta in contract pentru plata salariului,nu?
Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplatit de doua luni: salariu, asigurare etc. Ioana1313 Ioana1313 Buna ziua, angajatorul (SC xxx SRL) nu a platit de doua luni (de la angajare) nici salariul, nici contributiile la stat (asigurare medicala, de pensie, somaj ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz.cum se face lichidarea la zi? bc08fal bc08fal Sunt angajat la o firma de paza si protectie ca sofer.vreau sa-mi dau demisia.aceasta o sa includa si zilele de preaviz,dar cum fac sa obtin lichidarea la ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ChivuLiviu ChivuLiviu Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu ... (vezi toată discuția)